maanantai 4. kesäkuuta 2012

Tina Fey: Bossypants

Amerikkalaisen koomikon Tina Feyn omaelämäkerta Bossypants lienee oikea malliesimerkki siitä randomgeneraattorista, jonka läpi luettavakseni päätyvät kirjat kulkevat. Tiesin kyllä jo ennestään jossain määrin, kuka Saturday Night Livestä ja 30 Rockista tuttu Tina Fey on. En ole kuitenkaan koskaan seurannut ensinmainittua ohjelmaa, ja jälkimmäisestä komediasarjastakin olen katsonut vain muutaman satunnaisen jakson. Jostain itsellenikin tuntemattomasta syystä tulin kuitenkin ostaneeksi ja myös lukeneeksi Feyn omaelämäkerrallisen kirjan, ja vieläpä tykänneeksi siitä. Kaikkea sitä!

Bossypants lienee luokiteltu elämäkerraksi. Tosiasiassa se on ehkä pikemminkin Tina Feyn elämää kronologisesti seuraileva kokoelma hauskoja huomioita, omituisia kertomuksia ja koomisia katkelmia lapsuudesta, amerikkalaisuudesta, politiikasta ja ennen kaikkea showbisneksestä. Fey kirjoittaa vanhemmistaan, nuoruutensa noloista deittikokemuksista ja teini-iän epätoivosta, työhaastattelustaan Saturday Night Liveen, 30 Rockin synnystä, naispuolisena koomikkona olemisesta, naisena olemisesta, tyttärestään ja Sarah Palin -impersonaatioistaan.

Tina Fey on eittämättä terävä ja hauska nainen. Kirjassa ei vellota henkilökohtaisen elämän tragedioissa eikä tehdä odottamattomia paljastuksia showmaailman takahuoneista (mikä on hyvä). Bossypants ei myöskään ole pohjattoman syvällinen analyysi komediasta, naiseudesta tai mistään muustakaan, mutta kaikista näistä se tarjoaa tarkkanäköisiä, toisinaan ironisia ja melkein aina hupaisia havaintoja. Bossypants on hauska välipalakirja ja mielenkiintoinen kurkistus itselleni vieraaseen maailmaan. Enkä vieläkään katso 30 Rockia (ehkä siksi, että en  ole koskaan erityisesti perustanut tv-komediasta).

En oikein osaa edes sanoa, kenelle tätä suosittelisin. Lukekaa jos aihe/kirjoittaja/amerikkalainen yhteiskunta kiinnostaa!

Tina Fey: Bossypants. Sphere/Little, Brown and Company, 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti