keskiviikko 8. elokuuta 2012

Charlaine Harris: Deadlocked sekä eroottisesta hömpästä eli Fifty Shades of Grey WTF?

Jahas, lomat on lusittu jo kauan sitten, ja muutenkin kuviot ovat tässä jo pyörineet suuntaan ja toiseen (kuun vaihteessa mm. lopetan kirjankaupantädin pitkän ja menestyksekkään urani keskittyäkseni kustannuspuolen hommiin ja siihen pahuksen graduun). En ole ehtinyt paljoa kirjoitella, ja sitten kun kirjoitusrutiini menee, niin kyllähän sen tietää, kuinka siinä käy. Unohtaa, että koko blogia onkaan!

Asiaan!

Alkukesästä lukaisin Charlaine Harrisin tuoreimman teoksen Deadlocked, lähinnä siksi, kun olin aiemmatkin Sookie Stackhouse -kirjat lukenut. Odotukseni olivat melko matalalla, sillä ensimmäisten n. viiden osan jälkeen sarja oli minusta jo osoittanut pieniä heikkenemisen merkkejä. Päätin kaikesta huolimatta lukea kirjan, tarjoaisihan se varmasti ainakin jonkinlaista kevyttä viihdettä. En kuitenkaan halunnut kirjaa fyysisenä kappaleena hyllyjä täyttämään, joten hankin sen sähköisenä versiona kännykkääni. Tulipa siis samalla luettua ensimmäinen kokonainen kirja kännykän näytöltä. Formaatti sopi ihan hyvin tällaiselle kevyen puoleiselle ja lyhyelle kirjalle, mitään raskaampaa tuskin jaksaisin pieneltä näytöltä lukea (miksi kukaan ei vieläkään ole ostanut minulle sitä Kindleä?).
Toimisto on siirtynyt puistoon.

Kirjasarjan kahdennessatoista (!) osassa telepaattitarjoilija-Sookien elämä on taas yhtä yliluonnollista soppaa: vampyyripoikaystävä-Ericin kanssa menee huonosti, fae-porukka aiheuttaa hämmennystä, ja joku taas suunnittelee murhailuhommia. Suoraan sanottuna en kuitenkaan enää muista kirjan juonesta enää juuri mitään, paitsi ettei se kyllä lukiessakaan tehnyt juuri vaikutusta. Verrattuna aiempiin osiin, joissa sentään pienistä uskottavuusongelmista huolimatta sattui ja tapahtui, tässä viimeisessä (kuten myös muistaakseni tätä edellisessä) jaariteltiin loputtomasti Sookien päivittäisistä askareista ja ties mistä Bon Tempsin asukkaiden epämielenkiintoisista tapahtumista, eikä tarina edennyt juuri minnekään. Huoh. Toivon, että a) seuraava osa on vauhdikkaampi ja b) se on sarjan viimeinen. Että Harris tajuaa päästä henkitoreissaan kituvan sarjan kärsimyksistään.
Näkymiä saunan parvekkeelta.

Hämmentävää kyllä, True Bloodin viides kausi puolestaan on ainakin ensimmäisten seitsemän jakson perusteella parantanut otettaan Alan Ballin luovuttua ohjaksista. Näin ollen joudunkin nyt palaamaan vanhaan mielipiteeseeni ja toteamaan, että kyllä tv-sarja tällä kertaa vie voiton kirjasta (paitsi jos vastakkain laitetaan kirjasarjan ensimmäiset viisi kirjaa ja umpihuono nelos-tuotantokausi!).¨

Deadlocked on luettu ainakin täällä, täällä ja täällä. Muutamat tykkäsivät enemmän kuin minä, lukekaa sieltä siis vaihtoehtoisia mielipiteitä!

Charlaine Harris: Deadlocked. Victor Gollancz, 2012.


Toimisto vaihtui rosé- ja mansikkapiknikiksi.

Asiasta toiseen ja ehkä hiukan kuitenkin teemaa liipaten, luin juuri täältä hämmentävän kirjallisuusuutisen. Tai en tiedä, kuinka hämmentävää se nyt on. Kyse on siis siitä, että Fifty Shades of Grey -romaani on paukauttanut rikki ennätyksiä, ja on nyt Ison-Britannian kaikkien aikojen myydyin romaani, ylittäen niin Harry Potterin viimeisen osan kuin Da Vinci -koodinkin (sarjana Potterit sentään ovat vielä kaukana omissa sfääreissään). Hupsheijaa ja hohhoijaa. En oikein tiedä, mitä tästä pitäisi tuumia. Onhan toki hienoa, että kirjat edelleen myyvät ja niille on kysyntää. Toisaalta taas minulla ei ole järin korkeita käsityksiä tästä teoksesta, enkä voi vähän olla surkuttelematta sitä, että kansa ostaa mielin määrin heppoista kolmen pennin eroticaa. Maailmassa, jossa on niin paljon niin hyvää kirjallisuutta! Ehkä jopa hyvää eroottista kirjallisuutta? (Tästä en ole ihan varma, mutta minulla on ainakin pari ihan kelvollista kokoelmaa Anaïs Niniltä. Ja pienellä googlailulla löysin myös tällaisen.) Miksi? Miten?

Mielipiteeni saattaa olla hiukan tekopyhä, kun nyt otetaan huomioidaan, että tässäkin postauksessa käsittelen kirjaa, jonka itsekin luokittelen romanttis-yliluonnolliseksi roskaksi, eikä makuni muutenkaan ole mikään korkeakirjallisin mahdollinen. En myöskään tiedä, ketkä kaikki kirjaa ovat ostaneet ja mikä on ollut heidän motiivinsa, mutta joku tässä nyt silti minua ärsyttää. Ärh.

Menin muuten tuossa keväällä vannoskelemaan, että tähän kirjavillitykseen en aio sekaantua, enkä aio vieläkään. Mutta mielestäni tätä on näkynyt aika vähän suomalaisissa kirjablogeissa ylipäänsä. Onko tämä siis jäänyt lukematta, vai kenties tunnustamatta?  Pitää ehkä pureskella vähän tätä kuviota, ja palata asiaan hieman jäsentyneemmin ajatuksin. Ja kertokaa jos olette lukeneet/harkitsette lukevanne/kirja on herättänyt kiinnostusta/vastenmielisyyttä/ärsytystä?!? Minua nyt jotenkin kiinnostaa tämä homma.

p.s. Kuvituksena satunnaisia räpsyjä kännykästä. Ostin kuitenkin pari viikkoa sitten uuden kameran (jihuu!), joten blogin kuvituskuvissa tulee ehkä lähiaikoina tapahtumaan pientä kohentumista. Tällä hetkellä tästä uudesta kamerasta on kuitenkin akku latauksessa, joten en juuri nyt saa uusia otoksia siirrettyä koneelle.

14 kommenttia:

 1. Hihii, jälkimmäisestä aiheesta mulla ei oikein ole mitään sanottavaa, mutta ekaan kyllä. Ihmettelin itsekin kirjaa lukiessani, miten monta kertaa Sookie ehti käydä hakemassa postia sekä pestä ja kammata tukkaansa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, jotenkin itselle jäi tosiaan päällimmäiseksi mieleen päähenkilöttären postin haku, hiusten pesu, pukeutuminen, ruoanlaitto ym. Ehkä Harris ei vaan kerta kaikkiaan keksinyt muuta sivuntäytettä?

   Sivuten tuota jälkimmäistä aihetta: vaadin Sookien kotiaskarekuvausten korvaamista hyöryävillä suihkukohtauksilla ja verisellä vampyyrilemmiskelyllä! :D

   Poista
 2. Yksi kaverini, joka ei itse lue kovin paljon, mutta tykkää jutella kirjoista ja kuulla, mitä minä olen lukenut (!), esitti pyynnön, että hankkisin tämän Fifty Shadesin ja lukisin sen ja hänkin saisi lainata sitä :D (En tiedä, miksi vaihtoehtona ei ollut sen itse hankkiminen...) Siinä vaiheessa en ollut itse kuullutkaan koko kirjasta, mutta nyt olen.

  Kieltämättä kiinnostukseni on herännyt, sillä täytyyhän tässä tietää, mitä on meneillään! Pakkohan se varmaan on lukea, ehkä, mahdollisesti, joskus. En ole minäkään huomannut kirjaa suomalaisissa kirjablogeissa, ihan jännää muuten, ettei ole näkynyt!

  Minä muuten lainasin vasta ensimmäisen Sookie-kirjan kirjastosta, kun en niitäkään ole koskaan lukenut. True Bloodia olen katsonut kaksi kautta ja pitänyt paljon, kokeillaan nyt kirjaakin sitten. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no myönnettäköön nyt tässä, että itsehän luin Twilight-sarjan niin, että ystäväni osti kirjat, ja minä sitten lainasin ne. Ehkä se ei niin tunnu yhtä suurelta sitoutumiselta mahdolliseen "roskaan" :)

   Voi olla, että kun nyt tässä kommenttiboksissakin useampi on ilmaissut ehkä, mahdollisesti lukevansa, kirjaa alkaa blogeissa näkyä. Odotan jännityksellä!

   True Bloodin kaksi ensimmäistä ja Sookie-sarjan ehkä viisi ensimmäistä ovat aika mainioita. Kun olisikin osannut lopettaa siihen :D

   Poista
 3. On tuon 50 shadesin Suomessakin joku bloggaaja lukenut, nyt en vain muista kuka... itse lehteilin sitä akateemisessa kesällä, mutta totesin ettei tarvitse vaivautua. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, täytyypä hiukan googlailla, jos löytäisin tuon jutun. Goodreadsista päädyin eilen lukemaan arvioita tuosta myös: monet niistä olivat paitsi hauskoja, myös vahvistivat tunnettani siitä, että minun ei kyllä kannata haaskata aikaani tähän :)

   Poista
 4. Kiva kuulla, että 5. kausi on edellistä parempi. En ole uskaltautunut sitä katsomaan, kun edellinen oli tosiaan niiiiiin huono. (minä kyllä pidän kirjoista enemmän, sillä TV-sarjassa tuntuu olevan omaan makuuni vähän liikaa "päähenkilöitä".)

  Fifty Shadesin kanssa olin alkuun todella kiinnostunut, kun luulin sen olevan laadukas lukuromaanitrilogia. Jostakin syystä olin saanut päähäni, että se lisi jonkinlainen vaikuttava sukuromaani tms. :) Siinä vaiheessa, kun selvisi että kyseessä on alunperin fanifiktio Bellasta ja Edwardista, kadotin kyllä kaiken mielenkiinnon. (toisaalta, jollakin oudolla tavalla, harkitsen silti lukevani edes ensimmäisen osan joskus, sillä tahtoisin tietää, mihin tämä huima suosio perustuu. Voiko pelkkä erotica olla noin koukuttavaa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neloskausi oli kyllä ihan kauhea, huh olkoon :) Kirjoissa on kieltämättä tuo hyvä puoli, että niissä pysytään tiukasti Sookien edesottamuksissa. Tv-sarjassa minuakin nimittäin eniten ärsyttää juuri kymmenet erilliset juonet ja henkilöt, joita kaikkia vatvotaan yhden jakson aikana. Ensimmäinen kausi olikin tässä mielessä minusta paras.

   Itse taisin kuulla tuosta Fifty Shadesista keväällä jo ekan kerran nimenomaan muodossa, että twilight ff:sta on tehty eroottinen romsku, joten tiesin vähän ounastella, mitä siellä on. Kyllä minuakin vähän kiinnostaisi omin silmin nähdä, mihin suosio perustuu, mutta ehkä nyt kuitenkin jätän väliin. Enhän minä koskaan lukenut sitä Da Vinci -koodiakaan :D

   Poista
 5. Ostin juuri Greyn kirjan Akateemisesta. Että ainakin TwAKissa sukelletaan jossain vaiheessa tuohon höttöön. :D

  Luulen, että supersuosio on pienen suosion ja muutaman megaotsikon syytä. Siitä on lähtenyt liikkeelle uteliaisuus, jolle ei näy loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Jään odottelemaan arviotasi ja mielipidettäsi, jännää :)

   Olet varmaan ihan oikeilla jäljillä tuon suosion syistä. Goodreadsissa joku totesi myös ainakin tuolla englanninkielisessä maailmassa huhun kiirineen somessa, siis facebookissa ja twitterissä, jossa tyypit ovat kilpaa tätä hehkuttaneet. Ja onhan se suosio itseään ruokkiva ilmiö aika pitkälti, siksihän minäkin päädyin tätä asiaa ihmettelemään.

   Poista
 6. Muo kiinnostaa kirjailmiöt sinällään ja se mikä kiinnostaa ja innostaa ihmisiä lukemaan. Eli aion taipua tän suhteen ja luea sen varmaanki aika pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mobiilikommentointi pätkii, mutta minä myös alunperin ajattelin pysyä kaukana tästä. Ehkä tässä on jo joku semmoinen että on saatu semmoista paljon luettua (salassa) ja myytyä ns. kioskikirajllisuutta tehtyä vähän laadukkaammin ja markkinoitua niin että "kaikki" kehtaa ostaa. En tiedä. Kovin on outoa. Tulisi aika monta muutkin kirjaa mieleen.

   Poista
  2. Seurailen siis, josko blogissasi kuuluu tästä :) Tuon Guardianin jutun ja muutamien arvioiden perusteella minulle on vieläpä jäänyt sellainen mielikuva, että tämä ei olisi yhtään perinteistä kioskiharlekiinia kummoisempi (siis kirjalliselta tasoltaan), ja tosiaan aihepiirikään nyt ei ole mikään ihan tuore, mutta kaipa tämä on sitten jotenkin sosiaalisesti hyväksytyssä muodossa olevaa pornografiaa (sillä siitähän tässä kai aika pitkälti oli kyse)?! Missä siis ei sinänsä ole mitään pahaa, joskin lajista riippumatta kirjallisuuden olisi minusta syytä olla edes jossain määrin ansiokasta myös kirjallisuutena. Hmm.

   Poista