keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kolmas kerta toden sanoo, tai messuraporttia sunnuntailta

Tämä kirjamessuraportointini saavuttaa kohta melko eeppiset mittasuhteet. Nyt yritän pysyä asiassa, olla lyhytsanainen ja kirjoittaa seuraavaksi jo jostakin muusta! Niinhän siinä siis nimittäin kävi, että päädyin – ennakkosuunnitelmistani poiketen – vielä sunnuntainakin messuilemaan, pääasiassa scifikirjailija Hugh Howeyn tapaamisen houkuttamana (ensin en ollut kauhean kiinnostunut, mutta sitten googlailin vähän, latasin Amazonista ensimmäisen pätkän Woolia, luin pari sivua ja kiinnostuin. Näin se käy).

Siinä Siilo ja herra kirjailijan käsi (oikealla).

Aamu alkoi siis pressitilan takahuoneessa, jossa kasa bloggaajia oli kutsuttu tapaamaan Hugh Howeyta ja Laura Gustafssonia. Olin vähän aamutunnelmissa (siis uninen ja äreä), mutta oli mukava siemailla kahvia ja kuulla Howeyn kirjan synnystä, hänen kirjoitusrutiineistaan ja julkaisukuvioistaan. Mukava oli myös kuulla Laura Gustafssonin kertovan kirjastaan, joskin satuin eksymään myös kyseisen romaanin julkkareihin pari viikkoa sitten, ja näin ollen esiin tuli ehkä hiukan samoja juttuja. Mutta Gustafsson on kyllä kiva tyyppi, joten mikäs häntä kuunnellessa.

Oikealla Hugh Howey, taustalla kanssabloggaajia.
Jos ette halua näkyä kuvassa, ilmoittakaa niin poistan!

Itse messualueella hortoilin kuuntelemaan hetkeksi Merete Mazzarellaa, jonka jälkeen kiertelin alueella ja pysähtelelin siellä ja täällä. Yhdeksi päätin suunnistaa ruoka & viini -puolen näytöskeittiöön seuraamaan Hanna Skytän kokkailuja Fuelfood-kirjasta (aiheesta raporttia toisen blogin puolella). Näytöskeittiöltä olin jo menossa kuuntelemaan Jarmo Stooria, mutta jotenkin jumahdinkin Suomalaisen kirjakaupan lavan eteen seuraamaan, kun Mikko Kuustonen haastatteli Tuomas Kyröä. Kuustonen on kyllä ehkä Suomen yllätyshauskin mies (kun siis minulla oli aina sellainen mielikuva, ettei se ole yhtään hauska, ja sitten onkin), eikä Kyrökään hullumpi, vaikka en ole vielä hänen kirjoihinsa varauksettomasti ihastunut.

Kuustonen ja Kyrö.

Puolisen tuntia seurasin sitten esikoiskirja-keskustelua, jossa siis lavalla olivat tämänvuotiset HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaat. Kuuntelin alustuksen sekä Niina Miettisen, Juhani Karilan, Auli Leskisen (joka on muuten entinen pomoni Madridista, kirja on minulla silti vielä lukematta...) ja Tua Harnon haastattelut, jonka jälkeen päätin lähteä kuuntelemaan, kun Kallion lukiolaiset haastattelivat Tuula Karjalaista Tove Janssonin elämäkerran tiimoilta. Pitänee hankkia tuo kirja, vaikka en ole kyllä lukenut muutaman vuoden takaista Boel Westinin Tove-kirjaakaan (suunnitelmistani huolimatta). Karjalaisen kirjaa selailin useaan otteeseen ja ainakin se oli todella kaunis.

Kaukaisuudessa siintää esikoiskirjailija.

Toven elämästä kuunneltuani käväisin Sammakon pisteellä ostamassa yhden kirjan ja silittelemässä uutta Kamineria, jonka päätin kuitenkin jättää sinne. Haahuilin vielä pienen hetken, mutta totesin, että keskittymiskyky oli kyllä viikonlopun osalta perusteellisesti käytetty enkä jaksaisi seurata enää yhtäkään keskustelua, haastattelua tai paneelia. Niinpä poljinkin kotiin yrittäen suojella uusia kirjojani ärsyttävältä sadekuurolta.
Tuula Karjalainen haastateltavana.

Semmoiset olivat tämän vuoden kirjamessut. Raportti perjantailta on tässä, ja lauantailta tässä. Kattava linkkiluettelo muiden kirjablogien messukokemuksista löytyy ainakin Kirsin kirjanurkasta (minuun iski lorvi, enkä jaksa itse laatia linkkejä kun joku toinen on jo nähnyt vaivan, hups).

Messuilta tarttuivat mukaan seuraavat teokset:
Nathalie Sarraute: Tropismeja, 2 e, antikvaaripuolelta
Jonathan Franzen: Vapaus, 5 e, Siltala
Louis-Ferdinand Céline: Niin kauas kuin yötä riittää, 5 e, Siltala
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa. Ilmaiseksi kustantajalta (Atena)
Philippe Claudel: Varjojen raportti, 2 e, aktivaaripuolelta
Amartya Sen: Moniääninen Intia, 2 e, antikvaaripuolelta
Hugh Howey: Siilo, ilmaiseksi kustantajalta (Like)
Laura Gustafsson: Anomalia, ilmaiseksi kustanjalta (Into)
William S. Burroughs: Interzone, 5 e, Sammakko

Perjantain messukutsu tuli työn puolesta, mutta lauantaina ja sunnuntaina messuilin kirjabloggaajan ominaisuudessa, josta kiitos kuuluu Atena-kustannukselle.

6 kommenttia:

 1. Olen näiden messujuttujen äärellä todennut, että Siilo pitää saada... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tässä arponut, että pitäisikö siihen tarttua nyt vai vasta myöhemmin. Aika on vähän kortilla, mutta kiinnostaa kyllä! Ja Howey oli kyllä symppis sellaisella amerikkalaisella tavalla; melkein ärsyttää että ne on niin sosiaalisesti taitavia kaikki :D

   Poista
 2. Minäkin veikkaan että tuo Siilo imuttaa minut aika kybällä. Seuraavaksi alan sen pariin.
  Ps. Näyn just sopivasti tuossa kuvassa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, ehkä itsekin pitää ryhtyä Siiloon, ennen kuin siitä alkaa tulla kosolti arvioita. Ja juu, näkyyhän sinua sen verran, että jos tietää, missä olit niin tunnistaa :)

   Poista
 3. Voi, hipelöin Siiloa jo innossani, mutta sinne jäi. Tove Janssonin elämäkerta saa tulla Uudet kirjat -kuukaudenkirjana. Se vaikuttaa ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli luet englanniksi ja sähköisesti, Siilon (Wool) ensimmäinen osio löytyy ilmaiseksi Amazonilta :) Itse jäin miettimään, kummalla kielellä lukisin, mutta ehkä nyt otan tuon suomennoksen työn alle, kun se kerran minulla nyt on. Ja joku voisi minullekin lähettää Janssonin :)

   Poista