maanantai 22. marraskuuta 2010

Kathy Reichs: Kaivojen vainajat & Pyhimyksen hauta

Halusin vaihteeksi taas viihdettä yläpäälle, joten luin pari Kathy Reichsin kirjaa lisää. Kaivojen vainajat nappasin vaan randomilla kirjaston hyllystä, lähemmässä tarkastelussa kävi ilmi, että kyseessä on järjestyksessään viides Tempe Brennan -romaani. Jonkun tovin myöhemmin kirjastosta löytyi myös Pyhimyksen hauta, toinen Brennan-romaaneista. Luin nämä sitten "väärässä" järjestyksessä, mutta eipä se juuri haitannut. Arvioin siis ensin lukemani Kaivojen vainajat ensin.

Kaivojen vainajissa (alkup. Grave Secrets, miksihän näitä nimien kömpelöitä sanaleikkejä ei yritetä suomentaa mitenkään?) seikkaillaan Guatemalassa, joka tietysti innosti tälläistä lattaristia. Välillä tosin käydään myös Kanadassa touhumassa jotain. No oli miten oli, suomalaiselle nimelleen uskollisena tässä kirjassa kaivellaan vainajia erilaisista kaivoista, epäillään sarjamurhaajaa ja välillä kehitellään diplomaattista selkkaustakin. Aiemmin lukemani Brennan-romaanin tapaan tämäkin on ihan sujuvasti kirjoitettu. Tarinan käänteet eivät kylläkään ole yhtä mielenkiintoisia, ja minua alkoi puuduttaa tapa, millä kirjailija hahmojensa välityksellä esitelmöi lukijoilleen. Toisaalta kirjan tapahtumien kannalta Guatemalan lähihistorian tapahtumat ovat melko olennaisia, eikä varmaankaan voi olettaa tavan pulliaisten tuntevan niitä juurikaan (toisin kuin eräiden, jotka ovat aiheesta jopa jonkun esseenkin laatineet opintojensa puitteissa). Kirjailijattaremme oli ratkaissut ongelman laittamalla säännöllisesti jonkun henkilöhahmonsa luennoimaan aiheesta kömpelösti. Plaah. En enää muista kirjan loppuratkaisua, mutta enhän minä niitä koskaan muista.


Pyhimyksen haudasta pidin enemmän kuin Kaivojen vainajista. Siinäkin seikkaillaan vähän siellä ja täällä, Yhdysvaltain etelässä sekä jo tutuksi tulleessa Kanadassa. Vainajia, tuoreita ja vähemmän tuoreita, löytyy vähän joka kulmalta, ja jotenkin kummasti niiden kohtalot tuntuvat liittyvän toisiinsa. Myös ällöttäviä juttuja. Lopussa hulluja lahkolaisia ja sankarittaremmme taas kuolemanvaarassa. Viihdyttävää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti