tiistai 29. tammikuuta 2013

TTT: Kymmenen Madridiin sijoittuvaa romaania

Uuden asuinpaikkani myötä päätin pitkästä aikaa laatia Top Ten Tuesday -listan, jonka aiheeksi tällä kertaa valitsin Madridiin sijoittuvia tai ainakin sitä sivuavia romaaneja. Alun perin ajattelin helpottaa hommaa ja valita laajemminkin Espanjaan sijoittuvia kirjoja, mutta lopulta päätin kuitenkin haastaa itseäni ja etsiä juuri tänne Madridiin sijoittuvia kirjoja, vaikka en ole sellaisia juurikaan lukenut. Yritän nyt sitten ainakin muutamia listan kirjoista lukea täällä ollessani.
Retiron puisto 

1. Camilo José Cela: Mehiläispesä (La Colmena)
Nobel-palkittu Camilo José Cela saa kunnian aloittaa listan. Miehen pääteoksenakin on pidetty La Colmenaa  eli Mehiläispesää, joka kuvaa sisällissodanjälkeisen Madridin seurapiirien elämää. Kirjan seksuaalisväritteisten kuvausten vuoksi se joutui sensuurin hampaisiin ja julkaistiin ensimmäisen kerran Buenos Airesissa. Lukisin tämän kirjan mielelläni, mutta taidan turvautua suomennokseen, sillä epäilen, että sinänsä ihan kelpoisa espanjan kielen taitoni ei riitä nobelistin selättämiseen.

2. Arturo Pérez-Reverte: Un día de cólera
Erityisesti historiallisista romaaneistaan (lajityyppi on muuten Espanjassa hämmästyttävän suosittu) tunnetun Pérez-Reverten kirjoista useampikin sijoittuu ainakin osittain Madridiin. Suomennetuista esimerkiksi kapteeni Alatristen seikkailut sekä Flaamilainen taulu ymmärtääkseni ovat tällaisia. Listalle valitsin kuitenkin suomentamattoman Un día de cóleran, joka kertoo paikallishistoriallisesti merkittävän toukokuun
2. päivän tapahtumista vuonna 1808, satunhan asumaan varsin lähellä samojen tapahtumien mukaan nimettyä Plaza de 2 de Mayoa.

3. C. J. Sansom: Talvi Madridissa (Winter in Madrid)
Toisen maailmansodan jälkeiseen Madridiin sijoittuva mysteeriromaani, jota olen lukuisia kertoja pyöritellyt näpeissäni, mutta toistaiseksi jättänyt lukematta.

4. Antonio Muñoz Molina: Madridin mysteeri (Los misterios de Madrid)
1990-luvun alussa suomennoksena ilmestynyt Madridin mysteerit sijoittuu nimensä mukaisesti Madridiin ja kertoo kaupungissa seikkailevan maalaistoimittaja Lorenvito Quesafan edesottamuksista. Vaikuttaa melko mielenkiintoiselta kirjalta, ja on ilmeisesti alun perin ilmestynyt jatkokertomuksena sanomalehdessä.

5. José Ángel Mañas: Historias del Kronen
Tämä kirja on luultavasti hiukkasen kuuluisampi samannimisenä elokuvana. Parikymppisen opiskelijapojan alkoholinhuuruisesta elämästä kertova Mañasin esikoisromaani pääsi Nadal-palkinnon finaaliin, joten ei se ehkä ihan huono ole. Ostin kirjan tämän listan kokoamisen innoittamana pokkarimuodossa, ajattelin lukea tässä piakkoin.



6. Ernest Hemingway: Kenelle kellot soivat (To Whom the Bell Tolls)
Jo toinen nobelisti listalla! Amerikkalainen mies Espanjan sisällissodassa. Tätä en ole lukenut, mutta toisen Papan Espanjaan sijoittuvan teoksen, Ja aurinko nousee, kylläkin. Siinäkin muistaakseni käydään loppupuolella Madridissa, mutta enimmäkseen ollaan kuitenkin Pamplonassa ihmettelemässä San Ferminiä.

7. Lucía Etxebarria: Beatriz y los cuerpos celestes
Espanjalaiselta Lucía Etxebarrialtakin olen lukenut joskus yhden kirjan, en kuitenkaan tätä. Etxebarrialta ei käsittääkseni ole suomennettu yhtäkään teosta, tämän nimi kääntyisi jokseenkin Beatriz ja taivaalliset ruumiit (ruumis merkityksessä 'keho', ei merkityksessä 'kuollut'). Etxebarria edustaa tuon aiemmin mainitun José Ángel Mañasin kanssa samaa kirjailijapolvea, ja voittanut monia kirjallisuuspalkintoja. Beatriz y los cuerpos celestes kertoo kolmesta naisesta, Catista, Monicasta ja Beatrizistä. Madridin lisäksi kirjassa ollaan Edinbughissa. Voisinpa vaikka lukea!

8. Matthew Gregory Lewis: The Monk
1700-luvun lopulla ilmestyneessä, omana aikanaan jonkinlaisen skandaalin aiheuttaneessa goottilaisessa romaanissa ollaan myös ainakin osittain Madridissa. Uteliaisuuttani latasin puhelimen Kindleen ilmaisversion kirjasta, mutta vähän luulen, että tämä jää lukematta, en jaksanut kahlata läpi kokonaan edes wikipedian juoniselostusta. Goottilainen romaani ei ehkä ole ihan suosikkilajityyppini.

9. Benito Pérez Galdós: Fortunata y Jacinta
Listan loppuun saattamiseksi joudun tosiaan kaivelemaan aika vanhaa kirjallisuutta. 1887 ilmestynyt Fortunata y Jacinta edustaa espanjalaista realismia. Romaanissa käsitellään luokkateemoja ja keskiluokan sukupuolimoraalia. Kirjan päähenkilö Juanito Santa Cruz nai äitinsä toiveesta serkkunsa Jacintan, mutta liitto on lapseton. Sitten käy ilmi, että päähenkilöllämme onkin avioton lapsi alempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvan entisen heilansa Fortunatan kanssa. Ja sitten oletettavasti tapahtuu traagisia.

10. Julio Llamazares: El cielo de Madrid
Listan viimeseksi valitsin espanjalaisen journalistin, tv-kasvon ja radioäänen Julio Llamazaresin kirjan El cielo de Madrid ("Madridin taivas"). Vuonna 2005 ilmestynyt romaani on tämäkin jonkin sortin kasvukertomus juuri diktatuurin ikeestä vapautuneessa maassa. Viattomuus menetetään, onnea etsitään ym.

Jono El Pradon ilmaisiltaan.

En tiedä, mistä se sitten kertoo, mutta on muuten huomattavasti helpompi keksiä Barcelonaan sijoittuvia kirjoja. Ulkomuistista keksin tämän listan kirjoista noin puolet, ja loput jouduin googlailemaan, kun taas Barcelonaan sijoittuvia kirjoja olen jo pelkästään itse lukenutkin ainakin kymmenen. No, jonain tiistaina teen vielä niistä listan (ehkä jo piankin), mutta todettakoon nyt tässä, etten tahtonut uskoa, ettei edes mikään dekkarisarja sijoitu Madridiin (ainakaan mikään sellainen, jonka googlella löytäisin), kun Barcelonassa seikkailevat niin Petra Delicadot kuin Pepe Carvalhotkin. Puhumattakaan sitten lukuisista kaupunkiin sijoittuvista historiallisista romaaneista. Omituisen epäkirjallinen kaupunki tämä Madrid!

6 kommenttia:

  1. Tuttuja ovat Sansom ja Hemingway, jotka itse asiassa molemmat sjoittuvat ajallisesti Espanjan sisällissodan aikaan. Minusta tuo Sansomin kirja oli ihan ok. Luin sen jollain lomamatkalla ja siitä on blogissani juttua. Jos kiinnostaa niin käy lukemassa, onko se mahdollisesti sinun kirjasi.

    Mä rupesin nyt miettimään Moskovaan sijoittuvia kirjoja ja postausta niistä.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Jaana. Hemingwayn ajattelin ainakin lukea jossain välissä, ja käynkin heti blogissasi katsomassa, mitä olet tuuminut Talvesta Madridissa :)

      Kannatan postausta Moskovaan sijoittuvista kirjoista! Minulle tulee mieleen vaan Saatana saapuu Moskovaan sekä Erofejevin Moskova Petuski!

      Poista
  2. Minullekin tutut Sansom ja Hemingway, joita molempia suosittelen kaikille lämpimästi, niin kovin erilaisia kuin ne ovatkin. Sansomista olen vuodattanut blogiinikin. Valitettavasti en osaa espanjaa, joten on odotettava vain suomennoksia hienosta listastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että Sansom ja Hemingway ovat ehkäpä luetuimpia listaltani. Onneksi ainakin Muñoz Molinaa ja Camilo José Celaa on suomennettu aika hyvin. Tuoreempaa espanjalaista kirjallisuutta sen sijaan suomennetaan aika vähän, lähinnä historiallisia romaaneja (tyyliin Meren katedraaleja ja vastaavaa), mikä on vähän harmi, kun sitten ei itsekään tule hirveästi seurattua mitä maan kirjallisuudessa tapahtuu.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen listaus, kiitos tästä! En ole lukenut listalta ainuttakaan kirjaa (tai melkein edes kirjailijaa), mutta mielessäni on jo pitkään ollut ainakin Pérez-Reverteen, C. J. Sansomiin ja Hemingwayhin tutustuminen. Ensimmäisen Hemingwayni luinkin juuri nyt tammikuussa. Tykkäsin!

    Onnea uuteen kotiin ja kotimaahan! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommetista ja toivotuksista :)

      Minä luin muutaman Hemingwayn nuorempana, ja tykkäsin, vaikka eihän "papa" ehkä ihan tyypillisintä 18-vuotiaan tytön lukemistoa olekaan :D Nyt on aikeissa lukea tuo Kenelle kellot soivat.

      Pérez-Reverteen minulla on puolestaan vähän kaksijakoinen suhde: pidin kyllä Etelän kuningattaresta, joka on nykyaikaan sijoittuva "huumekauppajännäri", mutta muuten mies tuntuu laativan lähinnä noita historiallisia seikkailuromaaneja, enkä siitä lajityypistä juuri perusta. Vaikka se onkin järkyttävän suosittu täällä!

      Poista