sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Kirjoista

Olen viettänyt sateista sunnuntaita pyörien internetin erilaisilla kirjakauppasivustoilla ja lukupiireissä. Tilasin itselleni Akateemisesta Hobsbawmin Interesting Times - A Twentieth Century Life (kohtuulliseen 14,90 euron hintaan), toivottavasti se on hyvä. Hobsbawmin fanittamiseni perustuu aika pitkälti siihen, että Äärimmäisyyksien aika oli kenties paras kirja, jonka olen tenttinyt. Pohdiskelin jo senkin tilaamista, tosin englanniksi, koska suomenkielinen painos on ollut loppu jo iät ja ajat.

Tämän jälkeen mietin, olenko joskus tulevaisuudessa sen verran varakkaampi, että voin hankkia vaikka huuto.netistä tai antikasta kokoelmastani uupuvat Saarikosken proosateokset (Asiaa tai ei, Eino Leino ja Ihmisen ääni - Pentti Saarikoski). Noihin ei ikinä törmää antikvariaateissa tai kirjaston poistokärryssä, tai ainakaan minä en ole törmännyt. Huudossa ja antikassa on silloin tällöin, nähtävästi saa varautua pulittamaan 20-40 euroa. Eihän se nyt sinänsä ole edes paljon, mutta jotenkin se nyt ehkä kuitenkin kirpaisee ehkä liiaksi. Oikeastaan useimpien kirjojen hinnat tuntuvat ihan kohtuullisilta, jos niitä vertaa vaikkapa oikiksen pääkoekirjoihin: kolme ohkaista, nidottua kirjaa, yhteishinnaltaan muistaakseni jotakuinkin 200 euroa.

Tein myös listan kirjoista, jotka haluaisin lähitulevaisuudessa lukea:
Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote (tai oikeastaan Mielevän hidalgon Don Quijote de la Manchan seikkailut), jospa saisin tämän käsiini kesällä. (tämä on vähän samantyyppinen projekti kuin viimekesäinen Täällä pohjantähden alla, joka on, myönnettäköön se heti, edelleen kesken. Jos saan Quijoten kahlattua läpi ensin suomeksi, alan harkita samaa espanjaksi)
George Orwell: Homage to Catalonia
Chinua Achebe: Things Fall Apart
Arto Salminen: Varasto, tai joku muukin sen kirja. En jostain syystä ole tutustunut jo edesmenneen Salmisen tuotantoon vielä laisinkaan.
Marjane Satrapi: Persepolis (luen ihan hävyttömän vähän sarjakuvia, mutta tätä on kyllä kehuskeltu)

4 kommenttia:

 1. Hei tyttöseni.
  Bloggauksesi innoittamana lainasin kirjastosta Asko Salmisen Kalavaleen. Nyt ei kyllä ehdi lukea, kun on tenttejä tulossa, mutta ehkä "joskus sitten"...
  Taidan olla niitä harvoja yksilöitä, jotka ovat lukeneet sekä Don Quijoten ykkös- että kakkososan. Kumman monet ovat lukeneet vain kakkosen.
  Kakkososista puheen ollen, meinasin aloittaa kesäpuhteena Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan lukemisen alusta loppuun. Luin aikoinaan kurssille vain tuon kakkosen kakkososan (Kukkaan puhkeavien tyttöjen varjossa). Veikkaan, että projekti valmistuu tuossa vuoden 2011 kieppeillä, minut tuntien...
  Haleja! -L

  VastaaPoista
 2. Ja korjaus edelliseen.. ARTO Salmisen. Menee Sahlbergit sun muut sekaisin. Sen siitä saa kun yrittää lukea suomen kielen kirjatenttiin..
  -edellinen

  VastaaPoista
 3. No, menihän siinä Proustin tuotelman kääntämisessäkin eräs tovi, että mikäpä hätä siinä.

  Tuo on kyllä yleinen ilmiö tuo Quijoten lukemattomuus: minulla on ollut jopa pari espanjanopettajaa, jotka ovat opiskelleet kirjallisuutta Espanjassa, ja silti, omien sanojensa mukaan, vältelleet Quijotea; ei järin rohkaisevaa :)

  VastaaPoista
 4. turhaan, se on ihan mukava opus se dq, joskin alkaa toistaa itseään aika pahasti..

  hei, lainaas miule joskus sitä dawkinsia (jonka nimestä miulle tulee mieleen darwin ja hawkins.. :)

  VastaaPoista