keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Oatmeal raisin cookiemonster

Näin muutamia päiviä sitten jossain täällä internetin syövereissä kuvan oatmeal and raisin cookieseista, eli tuttavallisemmin rusinakaurakekseistä (joskaan suomalaiset kaurakeksit eivät ihan vastaa meheviä amerikkalaistyyppisiä cookieita). Siitä lähtien on minulla ollut kauhea mieliteko niihin kekseihin! Ajatus ei kertakaikkiaan jättänyt minua rauhaan! Koska olen reipas tuumasta toimeen -henkinen ihminen (not, mutta ei nyt puhuta siitä), päätin valmistaa itselleni moisia keksejä.

Koska parhaat reseptit tuntuivat olevan peräisin rapakon takaa, eikä minulla jostain syystä ole pätevää amerikkalaista cup-mittaa, jouduin aloittamaan leivontaprosessin laskemalla cup-mitat deseiksi,tosin helpotin hommaa hieman ja pyöristin että 1 cup = n. 2,4 dl (oik. 1 cup (Am.) = 237 ml). (Tiesittekö muuten, että on olemassa myös ns. Imperial cup, joka on 0,5 imperial pints eli n. 284 millilitraa ja käytössä Commonwealth-maissa, paitsi tietenkin Australiassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa, jossa on käytössä ns. Metric cup, 2,5dl. Ette varmaan tienneet!)

Laskelmien jälkeen valmistin taikinan, ja nyt ensimmäinen erä on uunissa valmistumassa. Tuoksu on ainakin herkullinen!

No, vaikka tämä ei olekaan mikään ruokablogi, jaan reseptin kanssanne.

American oatmeal raisin cookies (n. 20 kpl)
1,2 dl voita (tämä lienee n. 100 g.)
1,6 dl sokeria (monissa resepteissä sokerista puolet on ns. tavallista valkoista sokeria ja puolet ruskeaa raesokeria, näin ollen minäkin laitoin n. puolet ruskeaa ruokosokeria)
1 kananmuna
1,8 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl suolaa
3,5 dl kaurahiutaleita
1,8 dl rusinoita
(kourallinen rouhittuja pähkinöitä esim. saksan- tai hassel-)

Ensin uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sitten vatkataan pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi,
lisätään muna ja sekoitetaan kuohkeaksi.
Toisessa kulhossa sekoitetaan jauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola. Nämä yhdistetään voi-muna-sokeri-seoksen kanssa. Lopuksi mukaan heivataan kaurahiutaleet ja rusinapusinat (ja pähkinät jos tahtoo) ja sekoitetaan tasaiseksi.
Taikina jaetaan leivinpaperoidulle pellille ehkä reilun ruokalusikallisen kokoisiksi köntsiksi ja lykätään uuniin paistumaan n. 10 minuutiksi. Kekseistä on tarkoitus tulla reunoista rapeita mutta tarjota sisältä mukava purutuntuma (ns. thicky and chewy).

Itse muokkasin taikinaa tuosta vielä sen verran, että lisäsin vähän vaniljasokeria. Käyttämäni muna oli myös jotain eurooppalaista luomukääpiölajiketta, joten lisäsin tilkan vettä kun taikina näytti niin perin jähmeältä. Enkä nyt tottapuhuakseni ollut aivan orjallisen tarkka mittojen kanssa, joten 1,8 dl oli jotain 1,5 ja 2 dl:n väliltä.

Tässä kirjoittaessani cookiet tulivatkin valmiiksi. Maistoin jo yhden, vaikka oikeaoppisesti noiden tulisikin antaa jäähtyä kylmiksi ennen syöntiä. Innokas uunimme ruskisti keksit aavistuksen liian tummiksi pohjasta, mutta suutuntuma tuntui onnistuneen. Nam! Tosin ihan älyttömän makeita, vaikka otin sen ohjeen, missä oli käytetty vähiten sokeria!

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä.

    Halusin vain kertoa, että tiesinpä Imperial Cupin ja American Cupin olemassaoloista, vaan en Metric Cupista. Kiitos siis tästä.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä kuulostaa minustakin, paitsi että http://bit.ly/cHyo3u

    VastaaPoista
  3. Vesa, nyt tiedät sitten siitäkin. Ja Tuomas, hieno, paitsi että minusta taas keksi on eräs niistä harvoista paikoista, joihin rusina sopii. Toinen on paljaaltaan ja kolmas on salaatti (jos salaatissa on brie- tai vuohenjuustoa, ei muuten).

    VastaaPoista