Päätin minäkin laatia jälleen ihan virallisen vuosikatsauksen tuon aiemmin julkaisemani lukutoukan kirjavuosi -haasteen lisäksi. Suunnitelmissani oli kirjoittaa tämä vuoden viimeisenä päivänä, mutta yllättäen saunominen, ystävien tapaaminen sekä blinien ja cavan nauttiminen vievät aikaa niin, etten blogin pariin ehtinyt. Eilisen taas omistin lueskelulle, nojatuolissa pesimiselle, viimeisille suklaakonvehdeille, lasagnelle ja Game of Thronesin katselulle. Mutta nyt siis yritän tiivistää menneen lukuvuoden (hehe).
Vuoden 2011 aikana luin laskujeni mukaan yhteensä 72 kirjaa (siis ns. omaksi huvikseni; tenttikirjoja ja työn puolesta luettua en tähän luonnollisestikaan laske). Määrä ei ole minusta erityisen suuri, vaikka onkin toki varmasti paljon enemmän kuin keskivertokansalaisella. Monet kirjabloggaajat kuitenkin lukevat - olen huomannut - reilusti yli satakin kirjaa vuodessa, ja salaa kadehdinkin tällaisia yksilöitä, maailmassa kun on niin paljon mielenkiintoista luettavaa! Toisaalta tietysti on ihan pöhköä ajatella, että lähinnä määrä ratkaisisi, tässäkään asiassa.
Tänä vuonna luin englanniksi 26 kirjaa (yksi niistä tosin oli äänikirja, mutta lasken sen mukaan kuitenkin), ruotsiksi luin kaksi (molemmat Harry Pottereita), ja espanjaksi yhden romaanin. Loput 43 luin suomeksi. Luetuista sivumääristä en ole pitänyt kirjaa. Tekijöiden sukupuolijakauma yllätti minut, sillä olen lukenut vain 27 miehen kirjoittamaa kirjaa, kun taas naisen kirjoittamia oli kokonaista 45 (yhdessä taas oli tekijänä sekä että).
Sarjakuvia luin yhden, lasten- tai nuortenkirjoja puolestaan laskutavasta riippuen viidestä seitsemään (kolme Harry Potteria ja neljä ensimmäistä Vampire Diariesia, mutta kahden kirjan yhteispainoksina, ne olen laskenut siis kahdeksi, en neljäksi kirjaksi).
Tietokirjoja luin kaksitoista, mikä on vähemmän kuin luulin. Nämä käsittivät mm. kolme elämäkertaa (Keith Richards, Hunter S. Thompson ja Janis Joplin) sekä kirjat koiran ja ihmisen suhteesta, kuolemasta, eläinten syömisestä, orjuuden vastustamisesta, neitsyt Mariasta, evoluutiosta ja rikollisuudesta. Paras oli varmaankin Keken elämäkerta, mutta myös esimerkiksi Jonathan Safran Foerin Eating Animals teki vaikutuksen. Toisaalta varsinaisten tietokirjojen lisäksi luin esseitä tai kolumneja (Silfverbergiä ja Härköstä), sekä Augusten Burroughsilta neljä teosta, jotka asettunevat omaelämäkerran ja fiktiivisen kertomuksen välimuotoon, samoin lienee laita lukemieni Vladimir Kaminerin (2) kirjojen kanssa.
Dekkareita/jännäreitä luin omasta mielestäni aikamoisen kasan, laskujeni mukaan n. 17, mm. Kathy Reichsiä, Mari Jungstedtia ja Fred Vargasta. John Avjide Lindqvistiltä luin kaksi kirjaa, mutta ne lienevät enemmänkin kauhukirjallisuutta. Kauhuun voitaisiin kai luokitella myös Hoganin ja del Toron Vitsaus, mutta sen taisin kuitenkin laskea jännäriksi johtuen hyvin jännärimäisestä juonenkuljetuksesta ja pahvimaisista hahmoista.
Novellien kanssa meni surkeasti, luin vain kaksi novellikokoelmaa, joista toinenkin itseasiassa liittyy southern vampire mysteries -sarjaan, joten varsinaisesti luin vain Chimamanda Ngozi Adichien The Thing around Your Neckin. Se toisaalta oli erinomainen novellikokoelma, joten sikäli huonomminkin olisi voinut mennä.
Haasteiden parissa meni myös kehnosti, kuten vähän ounastelinkin. Omalta osaltani jatkan klassikkohaastetta hamaan tulevaisuuteen, mutta muuten taidan jättää haasteet muille, kuten muutenkin enimmäkseen tähän asti. Haastelukeminen ei näytä sopivan ihmiselle, joka haluaa lukea mitä huvittaa, silloin kuin sattuu huvittamaan.
Charlaine Harrisin Southern vampire mysteries -vampyyrihömppää luin kesällä ja syksyllä, yhteensä yhdeksän kirjan (!) verran (joskus aiemmin luin jo ensimmäiset kaksi kirjaa). Näin moniosaista sarjaa en olekaan tainnut lukea sitten varhaisnuoruuden David Eddings yms. -fantasia-ahminnan. Loppua kohti intoni kieltämättä alkoi laantua, enkä tiedä, vaivaudunko enää tarttumaan keväällä ilmestyvään seuraavaan osaan.
Suurimman vaikutuksen tänä vuonna tekivät kaunokirjallisuuden saralla ehkäpä Lionel Shriver (Jonnekin pois), Michael Cunningham (By Nightfall), John Ajvide Lindqvist (Kultatukka, tähtönen; Kuinka kuolleita käsitellään) ja Doris Lessing (The Fifth Child). Myös Joyce Carol Oates (Kosto: Rakkaustarina), Nicole Krauss (Rakkauden historia), Emma Donoghue (The Room) ja Julie Orringer (Näkymätön silta) miellyttivät, kun taas jonkinlaisia pettymyksiä olivat esimerkiksi Chris Cleave (Little Been tarina) ja jälkikäteen ajatellen jollakin tasolla myös David Nicholls (One Day), Jean Kwok (Girl in Translation) ja Sabine Berman (Nainen joka sukelsi maailman sydämeen). Suurin osa lukemistani dekkareista oli aika yhdentekeviä, nopeasti unohtuvia, mutta kuitenkin viihdyttäviä, siis tehtävänsä täyttäviä. Suurin yksittäinen löytö oli varmaan Augusten Burroughs, vaikka olinkin tutustunut häneltä yhteen teokseen jo aiemmin.
Vaikka tapanani ei ole tehdä uudenvuodenlupauksia (haasteet, lupaukset ja vedot eivät oikein sovellu kannustimeksi tällaiselle erittäin epä-kilpailuhenkiselle luonteelle, jonka mielestä kilvoittelu niin itseä kuin toisiakin vastaan on ilmeisesti silkkaa ajanhukkaa), joitain asioita omista lukutottumuksistani haluaisin muuttaa (asiaa puidaan kiintoisasti myös Koko lailla kirjallisesti -blogissa, klik).
Ensinnäkin voisin lukea vähemmän dekkareita, koska en tunnu saavan niistä juuri muuta kuin hetkellistä viihdykettä. Toisaalta dekkareihin tulee helposti tartuttua juuri silloin, kun ei "oikein jaksaisi" lukea, mutta ei oikein osaa lukemattakaan olla, vähän niin kuin laittaisi telkkarin päälle.
Toisekseen haluaisin lukea toisaalta enemmän novelleja, toisaalta taas kehittää keskittymiskykyäni tiiliskiviklassikoiden parissa. En koe tarvetta kahlata vuodessa koko Dostojevskin tuotantoa, mutta jonkun kunnianarvoisan ja paksun klassikon soisin ensi vuoden luettuihin mahtuvan. Novelleja taas jostain syystä vierastan, ja luen niitä todella vähän, vaikka ne ovatkin aivan kunniallinen kirjallisuuden muoto, nekin.
Kolmanneksi toivoisin jatkavani sarjakuviin perehtymistä, joskaan tämän suhteen en ole erityisen toiveikas. No, sen Näkymättömät kädet nyt kuitenkin yritän saada luetuksi.
Neljäntenä tavoitteena on sitten jatkaa viime vuonna aloittamaani projektia "opi lukemaan kirjallisuutta ruotsiksi", ja siirtyä Harry Pottereista muuhun kirjallisuuteen. Jos ehdin jatkaa ranskanopintojani, haluaisin myös lukea jotakin ranskaksi.
Semmoinen kirjavuosi oli siis se. Kirjavuoden 2012 aloitin noiden ylläesitettyjen lukutavoitteiden valossa nolosti lukemalla eilen, siis uudenvuodenpäivänä, Mons Kallentoftin dekkarin Sydäntalven uhri. Mutta siitä lisää myöhemmin.
Tunnistan tuon novellien vieroksumisen... sama vika täälläkin. Usein pidän novelleista, kunhan saan vain itseni niitä lukemaan, mutta mieluummin tulee tartuttua romaaniin.
VastaaPoistaKiinnostava katsaus! Yritänpä väkäistä tällaisen minäkin...
VastaaPoistaPikku aforismi kilpailemisesta:
"Todelliset voittajat eivät kilpaile." - Samuli Paronen
:)
Tämä oli kiva lukea. Minullakin on jonkinlaisena tavoitteena opetella lukemaan kunnolla ruotsiksi. En ole lukenut pitkään aikaan kirjoja toisella kotimaisella, ja aiemminkin "vaikein" kirja ruotsiksi taitaa olla ollut joku Anne Frankin päiväkirja.
VastaaPoistaMielenkiintoinen vuosikatsaus, kiitos! Minä en lue dekkareita, mutta tunnistan hyvin tuon "helppoon kirjallisuuteen tarttumisen". Tartuin eilen taloustrilleriin (no eipä se paljon dekkarin genrestä eroa), koska lukeminen jotenkin takkusi ja muutenkin oli vetämätön olo, kaipasin siis jotakin koukuttavaa. Lopputulos: ei se niin koukuttavaa ollutkaan ja tuli harmistus, että tähänkö aikani laitan. Em. takia olen vähentänyt chicklit-tyyppisen hömpän lukemista tietoisesti, sillä vaikka se on välillä paikallaan, suurempina annoksina sellainen puuduttaa.
VastaaPoistaMinä en ole saanut vielä vuosikatsausta aikaiseksi mutta sen tiedän, etten haali enää lisää lukuhaasteita. Olen pitäytynyt vain omissa haasteissani, enkä siltikään ole saanut niitä suoritettua. :D Mutta ovat ne haasteet hyvästäkin, niitä seuratessa saa usein kirjavinkkejä ja yleisiäkin ideoita, miten lukea.
Musta muuten tuntuu, että olen viime vuosina alkanut lukea novelleja enemmän ja enemmän. Tätä menoa pian PIDÄN novelleista!;)
Kiitos kommenteista!
VastaaPoistaBooksy, sepä se, minulla ei juuri koskaan ole semmoinen olo, että haluaisin lukea novelleja, mutta sitten kun jostain syystä kuitenkin luen, pidän kyllä yleensä. Kokonainen romaani vaan jotenkin houkuttelee tarttumaan :)
Luru, törmäsin juuri jossain tuohon samaan Parosen aforismiin ja huvituin. Sopii minulle :D
Karoliina, joo, minua alkoi jossain vaiheessa ärsyttää ruotsintaidottomuuteni. Ihan turhaanhan sitä olisi tankannut kaikki ne vuodet, jos ei edes kirjoja saa luettua. Siispä ryhdyin puuhaan. Mutta minusta kyllä Anne Frankin päiväkirja ruotsiksi on aika hyvä saavutus!
Jenni, tartuitko Erottajaan? (Muuta taloustrilleriä ei tule mieleen.) Olen samaa mieltä tuosta hömpän puuduttavuudesta (ja lasken suurimman osan jännäreistä yms. hömpäksi, koska en sinänsä tunne vetoa varsinaiseen chick litiin. Ellei siinä ole vampyyreja :) No, kuitenkin, viihdyttävää kyllä sopivasti annosteltuna, mutta isoina erinä tuntuu vähän samalta, kuin jos olisi syönyt ison levyn suklaata, tuijottanut koko päivän tosi-tv:tä tai työntänyt päänsä hattaraan. Siis epämääräisen turhautunut, vähän tahmea ja ällöttynyt tunne.
Ja hei, minä siis kyllä seuraan innokkaasti kaikenlaisia haasteita ja saan niistä ideoita itselleni, mutta itse haastekirjojen lukeminen ei sitten onnistukaan!
Juu, Erottajaanpa hyvinkin. Nyt se on alkanut sujua alkua paremmin, mutta en kiljahtele riemusta lukiessani. ;) Suklaa-tosi-tv-hattaravertauksesi on kyllä erittäin osuva!
VastaaPoistaMinustakin haasteita on kiinnostavaa seurata, vaikken voi kehua omalla suorittamisellani ollenkaan.