tiistai 25. tammikuuta 2011

10 klasua

Kirjablogimaailmassa reippaanlaisesti bloggaajia on tarttunut Lumikin 10 klassikkoa -haasteeseen. Päämääränä on siis lukea kymmenen klassikkoa tämän vuoden loppuun mennessä. En tietenkään halunnut jäädä ns. pekkaa pahemmaksi, joten mielin itsekin osallistua. Koska jonkinlaisena pyrkimyksenäni on myös lukea enemmän kirjoja omasta hyllystä, päätin rajata klassikkovalintani kirjoihin, jotka jo taloudesta löytyvät. Helpottaakseni valintaa entisestään, kaivoin esiin BBC:n ja Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listat, joita puin viime syksynä. Näppärästi olin jo merkinnytkin niihin kirjat, joita kotoamme löytyy. Niistä lukematta olivat vielä seuraavat (päällekkäisyydet luonnollisesti karsittu):

6. The Bible
24. War and Peace – Leo Tolstoy
27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
31. Anna Karenina – Leo Tolstoy
33. Chronicles of Narnia – CS Lewis
43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
49. Lord of the Flies – William Golding
62. Lolita – Vladimir Nabokov
69. Midnight’s Children – Salman Rushdie
72. Dracula – Bram Stoker
75. Ulysses – James Joyce
91. Heart of Darkness – Joseph Conrad

5. Väinö Linna - Täällä Pohjantähden alla 1-3
16. Elias Lönnrot - Kalevala
39. Juhani Aho - Rautatie
55. Miquel Cervantes - Don Quijote
57. Mark Twain - Huckleberry Finnin seikkailut
65. Franz Kafka - Oikeusjuttu
80. William Shakespeare - Hamlet 
81. Eino Leino - Helkavirsiä-sarja

Yhteensä hyllystämme löytyy siis 20 lukematonta klassikkoa. Puolet aion siis toistaiseksi raakata pois, ainakin tästä haasteesta. Ensimmäisenä saavat lähteä Raamattu ja Odysseus. Kumpaistakin olen yrittänyt lukea, kumpikaan ei juuri nyt kiinnosta tarpeeksi ja kumpi tahansa näistä olisi melko varmasti se, johon haaste sitten tyssäisi. Ovelle kolkuttelemaan jää myös Sota ja rauha, vaikka se ainakin teoriassa kiinnostaa. Koska haluan listalle korkeintaan kaksi venäläistä tiiliskiveä, aloitan karsinnan potentiaalisesti haastavimmasta. 

The Chronicles of Narnia tipahtaa myös heti kättelyssä, vaikka se luultavasti lastenkirjana olisikin helpommasta päästä. Helkavirret taas droppaan siksi, että olen joka tapauksessa lukenut niistä jo osan, eikä runoja ole minusta mielekästä lukea "kannesta kanteen". Nabokovin Lolita jää rannalle siitä syystä, että meiltä löytyvä kappale on hiukan heikossa kunnossa, ja kuka jaksaa lukea kirjaa, josta irtoaa sivuja. Kärpästen herraa kohtaan en tunne tällä hetkellä mielenkiintoa, vaikka joitain vuosia sitten näinkin siitä aika hyvän teatterisovituksen, siis pois. Oikeusjutun tiputan, koska saattaa olla, että olen lukenut sen sittenkin jo. Rikoksen ja rangaistuksen jätän pois Anna Kareninan takia. Kalevala taas kisaa viime metreille Täällä pohjantähden allaa vastaan. 

Lopullinen kymmenen klassikon lista näyttää tältä (pidätän itselläni oikeuden muutoksiin, toki vain alkuperäisen 20 sisällä.) (Vaihdoin kielet sen mukaisiksi millä aion kirjat lukea.):


1. Sadan vuoden yksinäisyys – Gabriel García Marquez
2. Midnight’s Children – Salman Rushdie
3. Dracula – Bram Stoker
4. Heart of Darkness – Joseph Conrad
5. Don Quijote Miquel Cervantes
6. Anna Karenina – Leo Tolstoi
7. Hamlet William Shakespeare
8. RautatieJuhani Aho
9. Adventures of Huckleberry Finn Mark Twain
10. Täällä Pohjantähden alla 1 Väinö Linna

Vain kaksi kotimaista klassikkoa on kieltämättä vähän heikko yritys, joten voi olla, että vaihdan tuonne sen Kalevalan. Kovimmalta haasteelta toistaiseksi tuntuu tuo Anna Karenina (se on niin paksu, eikä sen tarina suoraan sanottuna kuitenkaan ihan hirveästi kiinnosta). Mitä aikatauluun tulee, niin jos luen klassikon kuukaudessa, homma on paketissa sopivasti vuodenvaihteessa (koska Täällä pohjantähden allahan on oikeastaan kolme kirjaa). Tammikuu on tosin melko lailla lopuillaan, joten taidan joutua aloittamaan jollain lyhyellä klassikolla. Heh. 

3 kommenttia:

  1. Miulta löytyy Dracula (englanniksi) ja Keskiyön lapset hyllystä, jos tarviit lainata.

    VastaaPoista
  2. No niin, kuten jo lauantaina totesinkin: harjoittakaa sisälukutaitoa, arvon neiti! :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä, nolosti kävi. Häpeän.

    VastaaPoista