
Ryssändisko koostuu lyhyistä, parisivuisista kertomuksista, joissa Kaminer pui Berliinissä asumisen, saksalaisuuden, saksanvenäläisyyden ja maahanmuuttajuuden eri puolia. Toisinaan, tai oikeastaan aika useinkin, kertomukset lipsahtavat absurdin puolelle, ja tuolloin hyvin usein muistuttavat suurta suosikkiani, absurdin mestaria, Daniil Harmsia, sikäli samalla tyylillä aivan tavallisina alkavat tarinat vinksahtavat sijoiltaan. Tässäpä katkelma tarinasta Radiotohtori:
"Myös työtoverit radiossa pitävät radiotohtorista kovasti ja kunnioittavat häntä suuresti. Monet uskovat hänelle tarkemmin vartioidut salaisuutensa ja pyytävät häneltä neuvoa. He tietävät, että radiotohtori auttaa silloinkin, kun kaikki muut jättävät pulaan. Toimitukseen soitti äskettäin mies, joka ei suostunut puhumaan kenenkään muun kuin radiotohtorin kanssa, ja tohtorin oli puhelimessa todistettava tosiaankin olevansa hän itse. 'Minulla on luusyöpä, saksalaiset lääkärit tahtovat katkaista minulta jalan. Onko se Teistäkin välttämätöntä, vai onko ehkä olemassa jokin vaihtoehto?' 'Aina on olemassa vaihtoehto', radiotohtori vastasi. 'Syökää lyijyä.' 'Mitä minun pitää syödä?' 'Teidän on syötävä lyijyä, paljon lyijyä', tohtori vastasi ja sulki uupuneena puhelimen. Taas yksi pelastettu ihmishenki."
Ryssändiskon lisäksi Kaminerilta on ilmestynyt Ryssändiskon "jatko-osa" Schönhauser allee, kirjoituskokoelma Kolmas krokotiili, Berliinin matkaoppas uteliaalle matkailijalle sekä veijariromaani Marssimusiikkia. Ja seuraavaksi huvittaisi hankkia käpäliin tuo Berliinin matkaopas, ihan jo senkin puolesta, että keväämmällä on suunnitelmissa matka Berliiniin.
Olen ollut kaksi kertaa Berliinissä ja ensimmäisellä kerralla minua kosittiin siellä, joten Berliinillä on spesiaali paikka sydämessäni. Kiitos kirjavinkeistä!!
VastaaPoistaHanna, hauska kuulla :) Minä olen käynyt vain kerran aiemmin Berliinissä, silloinkin vain nopeasti interreilin yhteydestä, joten odotan jo kovasti reissua.
VastaaPoista