perjantai 27. elokuuta 2010

Asian vierestä

Minun piti kylläkin kirjoittaa nyt Paolo Giordanon alkulukujen yksinäisyydestä, mutta päätin sittenkin tehdä ympäriämpäri kierrelleen ruokameemin, koska olen nälkäinen ja päädyin selailemaan ruokablogeja. Miksi Kalliosta ei saa mistään sushia? Vai saako?

Miten haluat munasi?
Mieluiten munakkaassa, toisiksi mieluiten paistettuna. Keitetyistä munista en pidä, mutta saadakseni sellaisen syötyä, täytyy sen olla ainakin 10 minuutin muna. Löysäksi jääneet keltuaiset ällötttävät minua.

Kuinka nautit kahvisi/teesi?
Heh. Kahvi aamuisin runsaalla maidolla, muuten mieluiten mustana, ruuan jälkeen lyhyenä ja vahvana. Tee aina ilman maitoa (vaikka tätä eivät britit tahdo uskoa), Earl Grey ja mausteiset teet joskus hunajalla makeutettuna, muuten ilman makeutusta. Savuinen Lapsang souchong tee sitruunaviipaleen kera. Sokeria en siis käytä kummassakaan, mutta kylläkin joskus Espanjassa cafe con lechen kera.

Suosikkiaamiaisruokasi?
Maustamaton jogurtti höystettynä marjoilla tai hedelmillä, pähkinöillä, siemenillä ja ehkä myös myslillä. Usein syön kyllä myös juustolla ja tomaatilla päällystettyjä leipiä. Tai, jos oikein hurjaksi heittäydyn, sekä että!

Maapähkinävoi?
Nii, maapähkinävoi. En mitenkään erityisesti perusta.

Colaa vai Pepsiä?
Olen kola-asoiden suhteen puolueeton, enkä juuri koskaan osta kolaa. Meille ilmestyy joskus jääkaappiin Coca Cola Zeroa, ja itse nautin jallukolani ehkä mieluiten regulaariin Coca Colaan sekoitettuna. (Eli ilmeisesti siis kuitenkin Cokis eikä Pepsi, mutta ei tämä kyllä herätä mitään tunteita minussa.)

Millaisen kastikkeen haluat salaatillesi?
Kunnon tujaus hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa yleensä riittää. Joskus saatan hurvitella lisäämällä suolaa, mustapippuria tai puristamalla sitruunamehua. Pari kertaa vuodessa jaksan suristella sekoittimella sinappikastiketta.

Laiskottaa, mitä teet?

Jaa. Joko voileipiä tai pastaa. Pastaan tulee yleensä silloin jotain pannulla käytettyjä vihanneksia, tomaattia, jotain juustoa ja oliiviöljyä.

Laiskottaa todella, minkä pizzan tilaat?
Olen elämässäni tilannut pitsan niin harvoin, että kerrat ovat laskettavissa yhden käden sormilla (itseasiassa muistan vain kaksi kertaa, mutta olen saattanut unohtaa jonkun tapauksen johon liittyy rapelissa ystävän sohvalla hihittämistä). En siis tilaa pitsaa edes ajatusleikkinä, pizzeria-kebaberioiden teelmät ovat yleensä niin masentavia. Sen sijaan ehkä raahaudun lähikauppaan ja ostan herra Oetkerin mozzarellapizzan.

Tuntuisi vähän kokkailulta, mitä teet?
Ihan mitä vaan. Minulla ei ole mitään erityisiä bravuureja, sillä osaan laittaa monia ruokia hyvin. Luultavasti ostan jotain raaka-ainetta, jota tekee mieli, ja mietin, millaista ruokaa haluaisin syödä. Saatan myös etsiä inspiraatiota internetistä (esim. BBC Good Food!) ja kokeilla jotain uutta.

Saatko jostain ruuasta huonoja muistoja?
No ei nyt ainakaan äkkiseltään tule mieleen. Peruskoulussa nyt usein oli niin huonoa ruokaa, etten sitä lämmöllä muistele, mutta ei siitäkään nyt sinänsä muuten huonoja muistoja ole. I'm such a happy camper!

Muistuttaako joku ruoka sinua jostakusta?
Jos Saarioisten edesmennyt roiskeläppäkasvispizza lasketaan ruuaksi, niin Sadusta ja lukioajan liftireissuista muistuttaisi se. Olisi näitä varmaan muitakin kyllä.

Onko olemassa ruokaa, josta kieltäytyisit?
Jos on kieltäytynyt pääsääntöisesti lihasta jotain 13 vuotta, taitaa vastaus olla ilmeinen. Muuten yritän kyllä ainakin maistaa kaikkea, vaikka jotkut jutut ällöttävätkin. Harvat, mutta kuitenkin. Pinaattikeitosta ehkä joutuisin kieltäytymään kokonaan.

Mikä oli lapsena lempiruokasi?

Öö. Ei makaronilaatikko (en ole koskaan hirveästi fanittanut makaronilaatikkoa). Varmaan atomi keittokinkulla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla :D Ja nakkikeitto, kaikki grillattu sekä perunamuusi.

Onko sinulla jotain outoja ruokatapoja?
Ainakin tykkään syödä ruokia kylmänä. Perinteisen kylmän pizzan lisäksi minulle maistuu kylmänä lasagne, wokkiruuat, pastat. Nam. Olen lapsesta asti pitänyt hillosipuleista ja hapankaalista (näitä lähipiiri jostain syystä kummeksuu). Luen melkein aina syödessäni (tosin luen melkein aina muutenkin, jos se on vain mahdollista). Käytän myös kotona yksin syödessäni lähes aina veistä ja haarukkaa. Minusta pelkällä haarukalla syöminen on jotenkin infantiilia.

Oliko sinulla lapsena ruokaa jota vihasit, mutta nyt rakastat?
Näitä tavallisia: oliivit, kaprikset, voimakkaanmakuiset juustot (esp. sinihomejuusto). Lapsena suhtauduin myös skeptisesti pizzaan ja hampurilaisiin (mitenhän minut on oikein kasvatettu?).

Lempihedelmäsi ja -vihanneksesi?
Oijoi. Pitkä lista, en osaa päättää. Vihannespuolelta tomaatti, avokado, parsa ja munakoiso taitavat olla kärkisijoilla. Hedelmistä klementiinit ja vastaavat, limetti, mango, myös banaani. Avokadohan taitaa itseasiassa olla myös hedelmä, vaikka jotenkin itse miellän sen vihannekseksi. Hups.

Lempiroskaruokasi?

Roskaruokaan minusta kuulu määritelmällisesti surkeiden ravintoarvojen lisäksi runsaat lisäaineet, teolliset ainesosat ja paljon pakkausjätettä. Tästä genrestä suosikkini on good old Oetkerin pakastepitsa.

Lempivälipalasi?
Tässä kohtaa ks. kohta aamupalasta. Lisäksi hedelmät ihan pelkällään menevät. Töissä tulee syötyä välipalaksi kaikkea omituista.

Olet dieetillä. Milä ruualla täytät itsesi?
Nyt jos dieettaamaan päättäisin ryhtyä, valitsisin varmaan jonkun vähähiilarisen sovelluksen. Eli samaa kuin muutenkin, mutta ilman leipää ja pastaa (perunaa ja riisiä yms. syön muutenkin harvoin). En myöskään sitten ilmeisesti leipoisi ja söisi omenapiirakkaa, muffineja, cookieita, sämpylöitä. Enkä joisi kaljaa. Mikä masentava ajatus, onneksi en aio ryhtyä dieetille.

Lopetit dieettisi, mitä saisi olla?
Iso kulhollinen lempivihanneksilla ja juustolla höystettyä valkoista pastaa, muhevia cookieta, keskiolutta. (käsittääkseni dieetin idea ei kylläkään ole se, että ensin syödään monta viikkoa jotain helvetin riisikakkuja ja sitten lopetetaan dieetti tolkuttomaan mässäilyyn. En vaan taida ymmärtää.)

Kuinka tulisena tilaat intialaisen/thaikkusi?
Tulisena. Tämä tarkoittaa Suomessa tietysti yleensä keskitulista tai jopa aika mietoa, mutta joskus ravintelit tietysti yllättävät, ja sitten saakin ähistä ruuan parissa naama punaisena ja lieskat korvistakin lyöden. Elämä on seikkailu!

Saako olla jotain juotavaa?
No useimmiten nautin ruokajuomaksi vettä tai en mitään. Mutta toki myös viini ja olut menee, ruuasta riippuen. Haluaisin olla enemmän viinihifistelijä, mutta en ole jaksanut perehtyä asiaan kunnolla.

Punaista vai valkoista?
Punaista, noin yleissääntönä. Mutta pidän kyllä nykyään valkoisestakin, varsinkin kuivana ja kunnolla jäähdytettynä. Riippuu säästä, ruuasta ja fiiliksestä.

Lempijälkiruokasi?
Jälkiruokien suhteen en ole mikään hifistelijä. Jäätelö on ihan hyvää, sorbettin ehkä vielä parempaa. Kakut ja piirakat nautin mieluummin muuten kuin jälkiruokana.

Täydellinen yömyssy?

Melkein mikä vaan tilanteestä riippuen.

Mikä on ensimmäinen leipomis- tai kokkailumuistosi?
No nyt taas päästään siihen, ettei minulla ole mitenkään hirvittävän selkeitä lapsuusmuistoja. Muistan kyllä lapsena leiponeeni äidin kanssa pipareita ja joulutorttuja, pullia ja täytekakkua, mutten osaa laittaa näitä mihinkään janalle, tai edes tiedä, minkäikäinen olen mahtanut olla.

Kuka on vaikuttanut ruoanlaittoosi eniten?
Äiti, internetti ja se, mikä sai minut aikanaan ryhtymään vegeksi.

Onko sinulla valokuvaa todisteeksi varhaisista kokkailuistasi?

Ei mitään tietoa, voi niitä jossain äidin varastoissa ollakin.

Kärsitkö jonkinlaisesta ruoanlaiton pelosta, saako ajatuskin jonkin ruokalajin kokkailusta kämmenesi hikoamaan?
Ei varsinaisesti. Bechamel-kastikekin oli ihan tehtävissä. En kuitenkaan nyt välttämättä lähtisi väsäämään mitään kohokkaita tai vanukkaita (työn määrä vaikuttaa kohtuuttoman suurelta lopputuloksen oletettuun herkullisuuteen nähden).

Mikä on käytetyin tai eniten arvostamasi keittiövälineesi ja/tai suurin pettymyksesi mitä keittiövälineisiisi tulee?
Ainoa järkevä vastaus: kunnon veitset. Tylsillä veitsillä ähertämisestä ei tule kuin paha mieli, kun taas hyvillä, terävillä veitsillä silppuaminen, siivuttaminen, hienontaminen ja kuutiointi on yhtä juhlaa. Käytän veitsiä käytännössä aina kun astun keittiöön.
Suurin pettymys on ehkä blenderini. Kyllä se asiansa ajaa, mutta siinä on liikaa ääntä ja liian vähän tehoa.

Nimeä jokin hauska tai outo ruokakombinaatio josta todella pidät?
Apua, en ehkä nyt hahmota omia outouksiani, mutta tämä taitaa mennä tuonne leivänpäällysosastolle. Yleensähän syön siis lähinnä mielikuvituksettomia juusto-tomaatti-leipiä, mutta kyllä leivän päälle voi laittaa myös esimerkiksi sipsejä (kysykää vaikka briteiltä) tai hillosipuleita. Myös omena ja juusto on aika hyvä yhdistelmä leivällä. Muuten olen aika vähän erikoisuudentavoittelija yhdistelmissäni (tosin todettakoon nyt tähän, että vastoin yleistä luuloa sinappi ei tosiaankaan sovi hernekeittoon!)

Nimeä kolme syötävää tai ruokalajia, joita ilman et vain voi elää?
Tomaatti ja juusto. Sanoinko jo tomaatin ja juuston? Ja sitten, öö, maustamaton jogurtti.

Mitä ruoanlaitostasi puuttuu?

Kärsivällisyyttä ja rahaa. Jos joskus lottoan ja vielä voitankin, menen Stockan herkkuun ja ostan kaikkea mitä ikinä haluan.

2 kommenttia:

  1. Muistuttaisin neitiä kiisselistä. Ja vanukkaista. Joko tulee huonoja muistoja?

    VastaaPoista
  2. Ei minulla ole mitenkään erikoisen huonoja muistoja sen enempää kiisselistä kuin vanukkaastakaan: en vaan pidä niistä. Yäk. Tai no yläasteen köksäntunnin kerroskiisseli on kyllä huono ruokamuisto, mutta en voi sanoa _saavani_ kerroskiisselistä huonoja muistoja, kun en ole ko. liisteriin sen koommin koskenut.

    Ja muuten kiisseleistä on ihan hyviä muistoja, paitsi siltä osin, että on joutunut syömään sitä kiisseliä.

    Saatoin ottaa tämän nyt vähän kirjaimellisesti. :D

    VastaaPoista