keskiviikko 11. elokuuta 2010

Vikas Swarup: Six Suspects

Vikas Swarupin toinen teos Six Suspects (Syyllisten seurue) (ensimmäinen on muuten Q and A, sittemmin uudelleenjulkaistu nimellä Slumdog Millionaire) on intialainen murhamysteeri, joka ei tarinansa tai rakenteensa puolesta kuitenkaan ole mikään tyypillinen dekkari. Juoni lyhkäisesti: intialaisen gansteripolitiikon playboy-poika Vicky Rai tulee murhatuksia omissa juhlissaan. Poliisien haaviin jää paikalta kuusi epäiltyä, joilla kaikilla on paitsi ase hallussaan, myös motiivi Vicky Rain murhaamiseen. Kirjassa seurataan, kuinka nämä kuusi epäiltyä (joihin kuuluu niin uhri isä, andamaanilainen alkuasukas kuin kuuluisa filmitähtikin) päätyivät paikalle ja mitä sitten tapahtui.
Six Suspects onnistuu jotenkin tasapainoilemaan realistisen vakavuuden ja puskafarssin välillä. Pääsemme jälleen todistamaan intialaisen yhteiskunnan epäkohtia: korruptiota, nepotismia, köyhyyttä, kastisysteemiä jne. mutta toisaalta juoni on välillä kuin Spede Pasasen kynästä, tai jonkun. Kirja on kyllä viihdyttävä, mutta kaikki aivan kaikki osaset ja juonenkäänteet eivät allekirjoittanutta miellyttäneet.

Huomatkaa muuten, että päätin lopettaa puolivuotiskatsauksen, kun huomasin ehtineeni jo vuoden tälle puoliskolle. Yritän tässä lähipäivinä saada itseni ajantasalle tässä kesän aikana lukemieni kirjojen kanssa (ks. lista sivupalkissa), joten luvassa on vielä Kjell Westöä, Rauli Virtasta ja muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti