torstai 10. marraskuuta 2011

Aikomus kirjoittaa Hiltusesta muuttuu yllättäen Finlandia-aiheiseksi kirjoitukseksi

Minun piti nyt vihdoin ja viimein kirjoittaa ajat sitten lukemastani Pekka Hiltusen esikoisromaanista Vilpittömästi sinun, onhan se Hesarin esikoiskirjaehdokkaana ja kaikkea. Jostain syystä tähän tarttuminen on ollut poikkeuksellisen hankalaa, ehkä vielä enemmän ehdokkuuden julkistamisen jälkeen. En aivan varauksettomasti ihastunut kirjaan, mutta siitä lisää myöhemmin, sillä nyt minun on ihan pakko puida juuri julkistettuja Finlandia-ehdokkaita. Nehän ovat tänä vuonna Eeva-Kaarina Arosen Kallorumpu, Kristina Carlsonin William N. päiväkirja, Laura Gustafssonin Huorasatu, Laila Hirvisaaren Minä, Katariina, Rosa Liksomin Hytti nro 6 sekä Jenni Linturin Isänmaan tähden

Aiheeseen liittymätön kuvituskuva tietokirjahyllystämme.

Olen vähän häkeltynyt. Tietysti eniten puhuttanee ehdokkaiden sukupuolijakauma, tai siis oikeastaan sen puute. Muutenkin aiemmilta vuosilta tutut ehdokasasettelun "säännöt" tuntuvat heittäneen häränpyllyä: aiemman yhden "pakollisen" esikoisen sijaan niitä on nyt ehdolla peräti kaksi (Isänmaan tähden ja Huorasatu, joista molemmat kilvoittelevat vielä Hesarinkin palkinnostakin), kun taas ruotsiksi kirjoitettuja teoksia ei ehdokkaina ole yhtään (edes Bo Carpelan ei ole ehdolla!). Lisäksi olen niin mieleltäni rajoittunut, että vähän ihmettelen Laila Hirvisaaren ehdokkuutta. Minä, Katariina on kai saanut ihan kiittäviä arvioitakin, jotenkin silti miellän Hirvisaaren teokset sellaisiksi hieman keskinkertaisiksi, tätieni ikäiseen ja oloiseen naisväestöön uppoaviksi "turvallisiksi" joululahjakirjoiksi.

Vielä aiheeseen liitymättömämpi kuva kirjoittajan uusista
talvitohtoreista
Ketä näistä sitten veikkaisi voittajaksi? Itsehän en ole vielä ehtinyt lukea mitään näistä (niin tyypillistä! koitan ryhdistäytyä ennen joulukuun ensimmäistä), mutta mutulla ennustan nyt vaikka, että Linturi vie esikoiskirjapalkinnon, kun taas itse Finlandian ottaa joko Carlsson tai Liksom. Miksi? Koska nämä kiinnostavat itseäni eniten. Haluaisin tietysti kuulla teidänkin veikkauksenne ja mielipiteenne ehdokkaista (vaikka tämä varmaan muutenkin on päivän puheenaihe kirjablogosfäärissä, mutta jos vielä aikaa ja energiaa riittää, laittakaa kommenttia!).

Hiltuseen palaan myöhemmin tänään, stay tuned!

4 kommenttia:

 1. Odottelen Hiltusta, veikkaan Liksomia. :)

  Tosiaan monet säännöt menivät sekaisin ja muutenkin ihan huikean kiinnostava ja erikoinen lista.

  VastaaPoista
 2. Carlson ja Liksom kiinnostavat minuakin eniten. Carlson vielä hitusen enemmän, sillä vaikka Liksomin aihe kiinnostaakin minua, epäilen sen olevan minulle hieman liian vaikeaa tekstiä.

  En ole hirveästi perehtynyt Pekka Milonoffin sielunmaailmaan, joten on vaikea arvata miten hän valitsee. Veikkaisin kuitenkin että Finlandia meenee Jenni Linturille ja Hesarin esikoiskirjapalkinto Silene Lehdon runokoelmalle Hän lähti valaiden matkaan.

  Ja nämä olivat siis täysin hatusta vedettyjä, aivan ammattitaidottomia arvauksia. Sillä minäkään en ole lukenut yhtään ehdokasta, en Finlandia-ehdokkaita sen paremmin kuin Hesarin esikoiskirjapalkinnon ehdokkaitakaan.

  VastaaPoista
 3. Hanna, hups, en ehtinytkään eilen sitä Hiltusta kun piti lähteä töihin :/ Uusi yritys myöhemmin!

  Lukutoukka, Antti Majander tänään juuri Hesarissa otaksui, että Milonoffiin vetoaisi tuo Hytti nro 6, ja samanlainen on kutina minullakin, mutta saapa nähdä! Tuota Silene Lehdon kokoelmaa selailin töissä ja se vaikutti kyllä hyvälle sekin.

  Jännä muuten, että minulla oli päinvastainen ennakkomielikuva Carlsonista ja Liksomista, eli siis että Carlson olisi vaikeaa tekstiä, Liksom ei :) Pitää lukea ja ottaa selvää!

  VastaaPoista
 4. Juu, luulen kyllä että Carlsonkin on vaikeaa tekstiä, mutta tämä on kuulemma helpompi kuin edellinen kirja. Ja jäkälätutkija kuulostaa niin ihanan vastahankaiselta ja omapäiseltä persoonalta, että häneen on ihan pakko tutustua.

  VastaaPoista