sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Matkalukemisen valinnan sietämätön vaikeus

Kuten jo edellisessä kirjoituksessa pohjustelin, vajaan viikon päästä koittaa kesän the ulkomaanmatka, fillaritrippi Kööpenhaminasta Berliiniin ja siihen päälle viikon verran lomailua päätepisteessä. Yleensä minulla on tapana tosiaan kiikuttaa lyhyillekin matkoille vähintään pari kirjaa mukaan, eihän koskaan voi tietää, mitä tekee mieli lukea, ja mikä kirja parhaiten sopii tilanteeseen. Sain nimittäin varmaan ikuisen trauman kun luin Meksikossa rannalla ainoaa mukaan ottamaani kirjaa, viikkoa aiemmin New Yorkista ostamaani Paul Austerin Oracle Nightiä. Kirja oli kyllä hyvä, mutta se olisi sopinut niin paljon paremmin luettavaksi sinne New Yorkiin kuin Karibianmeren rannalle. Kamala tilanne!

Tällä kertaa se ikävä tosiseikka, että minun täytyy kuljettaa kaikki matkatavarani itse polkupyörän selässä hieman vähentää haluja raahata mukana kokonaista minikirjastoa (miksi, oi miksi en ole tullut hankkineeksi sitä Kindleä?!?). Mukaan siis tulisi ensi vaiheessa vain yksi pokkari (pidätän kyllä itselläni oikeuden ostaa matkan varrelta tarpeen vaatiessa lisää lukemista). Välttääkseni edellämainitun kaltaisen "väärän" matkalukemisen katastrofin, kyselin viime postauksessa Saksaan tai Tanskaan sijoittuvia kirjoja. Sainkin suosituksen Katharina Hagenan romaanista Omenansiementen maku. Sitä ei kuitenkaan ilmeisesti sittenkään ole julkaistu pokkarina (ei ainakaan löydy minkään kirjakaupan valikoimista), joten taidan kuitenkin ottaa kirjan luettavaksi kirjastolainana myöhemmin kesällä.
Finalistit ryhmäkuvassa.

Sen sijaan kollasin hiukan omia hyllyjä ja onnistuin karsimaan lukemattomista pokkareista muutamia finalisteja: George R. R. Martinin Game of Thrones, Joyce Carol Oatesin Blondi, Haruki Murakamin Kafka on the Shore, Jeffrey Eugenideen The Marriage Plot ja Pirkko Lindbergin Maailmanmatka. Näistä viimeiset kaksi ovat tuoreita hankintoja, kun taas kolme ensinmainittua ovat odottaneet lukuvuoroaan jo muutaman kuukauden. Seuraavaksi ajattelin valinnan helpottamiseksi listata kunkin kirjan plussia ja miinuksia. Kommenttiboksi on myös erittäin vapaa kommenteille, suosituksille ja mielipiteille!

GAME OF THRONES
+ ehkä sopivan hömppäistä ja mukaansatempaavaa lukemista pitkien polkemispäivien illoiksi?
+ vaikka olen seurannut tv-sarjaa, olen kroonisesti kujalla sarjan henkilöistä ja tapahtumista, ehkä kirjan lukeminen auttaisi asiassa?
+ TBR jo vuodenvaihteesta
+ tiivis ja pienitekstinen: paljon lukemista painoon nähden
+ sijoittuu mielikuvitusmaailmaan, joten ei "väärän maan" ongelmaa
- matkaseuralaista ei kiinnostaa (olisi kätevää, jos kesken matkan voisimme vaihtaa päittäin matkalukemiset)
- osa sarjaa, enkä viitsi ottaa seuraavia osia mukaan
- fantsu on aina riski, en pidä genrestä mitenkään varauksettomasti
Nää sopii kivasti yhteen. Noin niinku värisävyiltään.

BLONDI
+ lukulistalla iät ja ajat
+ kuulemma hyvä
+/- erittäin paksu, melkein epäkäytännöllisen paksu
- en ole erityisen kiinnostunut Marilynistä, joten aiheen kiehtovuus on vähän vielä kysymysmerkki
- tuskin tämäkään kiinnostaa matkaseuralaista
- ei liity kohdemaihin mitenkään

KAFKA ON THE SHORE
+ ehdokkaista luultavasti pisimpään TBR-listalla
+ epäilemättä hyvä, kiehtova aihe
+ kompakti koko
+ matkaseuralaista saattaa kiinnostaakin?
- ei liity Saksaan/Tanskaan
- onko liian vaativaa luettavaa väsyneenä ja pienissä pätkissä?

THE MARRIAGE PLOT
+ TBR jo ilmestymisestään
+ tykkäsin kovasti Eugenideen aiemmista, joten uskon pitäväni tästäkin
+ matkaseuralainenkin haluaa lukea tämän
- miten sopii luettavaksi matkalla? Ei tämäkään liity mitenkään em. maihin. Onko tämä ihan tyhmä kriteeri?

MAAILMANMATKA
+ matkakirja sopii yleensä matkalukemiseksi
+ kiinnostava kirja, joskin sijoittuu jo vuoteen 1990
+/- ilmeisesti varsin verkkainen tyyli, kyllästynkö tai pitkästynkö?
+/- todennäköisesti lisää matkakuumetta (onko se huono asia?)
- epäilen, ettei kiehdo seuralaista

Mielipiteitä? Jos olisin kelmi luonne, maanittelisin seuralaisen kantamaan tuon The Marriage Plotin ja ottaisin itse jonkun näistä muista, mutta se ei olisi kovin vastavuoroista.

Pelimiehen veto olisi myös ottaa mukaan jotain semmoista luettavaa, jonka luettuaan voi kevyin mielin heivata matkasta jonnekin hostelliin ja hankkia uutta. Näistä luullakseni vain Game of Thrones on semmoinen, jota en halua hyllyssäni pitää.

14 kommenttia:

 1. Hienoja kirjoja - ja moni tosiaan melkoinen tiiliskivi!

  Minä luin Naimapuuhia Kööpenhaminassa eikä kirja tosiaankaan liittynyt millään tavalla Tanskaan, mutta muuten se oli hyvää matkalukemista.

  Kafka rannalla taas sisältää sellaisen tarinan, että vau. Ja mitenkään vaativa se ei ole, vaikkakin äärimmäisen omaperäinen.

  Muista en osaa sanoa mitään, mutta noita kahtaa kumpaakin voin suositella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Katja. On myönnettävä, että juuri nämä kaksi, siis The Marriage Plot ja Kafka on the Shore, ovat minusta näistä "kirjallisesti" kiinnostavimmat, ja onnistuit kyllä lisäämään kiinnostusta :)

   Luulen, että ainakin Naimapuuhia lähtee jonkun pakaaseissa matkaan :D

   Poista
 2. Hauska kysely! En ole lukenut noista mitään, joten en osaa suositella millään järkiperusteilla, mutta minä valkkaisin ykkössijoilleni Eugenideksen ja Murakamin ja ehkä tuon Maailmanmatkan, jos se on tosiaan maailmanmatka eikä sijoitu vain esim. tiettyyn maanosaan (jos on väärä maanosa, voi olla hassua matkalukemista). Onnea valintaan ja hauskaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luru, takakannen perusteella Maailmanmatkassa mennään Siperiassa, Japanissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelämantereella sekä Amerikoissa: siis oikea maailmanmatka! Ja luultavasti taattu matkakuumeen nostattaja :D (ihan kuin krooninen matkakuumeeni muka tarvitsisi nostatusta...). Luulen, että tämä kirja on parhaimmillaan "nojatuolimatkailussa", joten ehkä säästän sen reissun jälkeen luettavaksi?!

   Poista
 3. Ai eikö niitä siemeniä saakaan pokkarina? No se itse asiassa ei olisikana tarpeeksi tuhti. Murakami varmasti ainakin on laatukirja ja mieleenjäävä lukukokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei sitä löydy :/ Kovakantinen on kyllä tullut jo 2009, mutta syystä tai toisesta ei ole otettu pokkaripainosta. Mutta ei se mitään, kiinnostus heräsi ja saan kirjan helposti kirjastosta reissun jälkeen. Kiitos siis suosituksesta :)

   Poista
 4. Minä meinasin jo vuosi sitten ottaa samaisen Blondin reililukemiseksi, mutta se vaihtuikin sitten lopulta Anna Gavaldan Kimpassa-pokkariin joka olikin aivan täydellinen reisulukeminen. näistä sinun vaihtoehdoistasi olen lukenut tuon Marriage Plotin ja sitä suosittelen, mutta minä valitsisin kuitenkin Murakamin reissuun mukaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami näyttää saavan eniten suosiota :) Anna Gavaldaa en jostain syystä ole koskaan lukenut, en osaa sanoa pitäisikö joskus. Ehkä jos jonain päivänä jaksan opetella ranskaa kunnolla :)

   Poista
 5. En osaa muuten ottaa valintaan kantaa, mutta annan varauksettoman ääneni ihanalle Blondille sekä Marriage plotille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blondia olen kyllä paljon kuullut kehuttavan ja siksipä tuon pokkarin keväällä hankinkin. Pokkarikokoisenakin kirja on kyllä ihan älyttömän paksu. Marriage Plot kutkuttelee minua nyt eniten. Hmm.

   Poista
 6. Äänestän Murakamia ja Eugenidesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami ja Eugenides näyttävät olevan täällä suosiossa :) Epäilemättä tosi hyviä molemmat. Vaikea päättää!

   Poista
 7. Minä antaisin seuraavan vinkin: valitse ohuin kirja. Jätä se sitten matkan varrelle johonkin kirjastoon tai kirjaisaan kahvilaan, kun olet kirjan lukenut ja osta itsellesi uusi kirja. Tämä on ollut mielestäni hauska matkatapa. Samalla tulee luettua edes joskus englanniksi. MInä kun välttelen sitä muutoin kuin ruttoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota vähän suunnittelinkin. Tosin ehdokkaistani ohuin on Kafka on the Shore, ja luulen, että tuota kirjaa en raaski hylätä minnekään (kiinnyn ehkä kirjoihin vähän liikaa :D ). Mutta tämä ratkaisu on ehdottomasti harkinnassa!

   Englanniksi tulee minun tosin jonkun verran luettua muutenkin. Espanjaksi ostan aina lukemista siellä käydessäni, mutta saksaa ja etenkään tanskaa en osaa niin hyvin, että niitä jaksaisin lukea :)

   Poista