maanantai 11. lokakuuta 2010

Sananen Noopelista

Mario Vargas Llosalle se sitten tänä vuonna meni. Hyllystä löytyykin pari Vargas Llosan kirjaa, El paraíso en la otra esquina (suom. kai Paratiisi nurkan takana) ja La fiesta del chivo (Vuohen juhla), tosin lukematta vielä kumpainenkin. La fiesta del chivo kyllä kiinnostaa aiheensa (Dominikaanisen tasavallan diktaattori Trujillo ja tämän salamurha) puolesta paljonkin, ja luinkin siitä tänään kokeilun vuoksi pari ensimmäistä sivua. Espanjantaidot ovat taas vaan menneet vähän ruosteeseen, pitäisi kai vetreyttää niitä jollain hieman helpommalla lukemisella ennen kuin toden teolla tartun nobelistiin.

En kyllä ole koskaan erityisen järjestelmällisesti lukenut nobelisteja. Tai no en kyllä välttämättä sen paremmin muitakaan kirjallisuuspalkittuja, joskin maininta palkinnosta on saattanut innostaa tarttumaan kirjaan (ainakin muutama finlandisti, Bookerin voittanut The White Tiger tai Orange Prizen voittanut Half of the Yellow Sun ovat tällaisia tapauksia). Jotenkin tuli kuitenkin semmoinen älytön mieleen, että jos lukisi esim. yhden kirjan joka nobelistilta. Sivistyisi ja sillai. No sitten tajusin, että palkintoa on myönnetty vuodesta 1901 asti, että siitähän tulisi luettavaksi ihan puoliälytön määrä kirjoja (siitäkin huolimatta, että ainakin toisen maailmansodan aikaan jäi pysti muutaman kerran jakamatta). Tutkin asiaa Wikipediasta ja huomasin, etten ole lukenut lainkaan ennen 1940-lukua nobeloituja kirjailijoita. Kappas. (tuolla Wikipediassa on muuten kivat kuvat joka kirjailijasta, katsokaa niitä vaikka) En kyllä tiedä, jotenkin huvittaisi tätäkin asiaa lähestyä.

Nobelista tuli mieleen, että yritin tässä yhtenä päivänä töissä herätellä keskustelua, että keitähän tänä vuonna pääsee Finlandia-ehdokkaiksi. Kukaan ei oikein innostunut aiheesta. No kukapa nyt kirjakaupassa olisikaan kiinnostunut kirjallisuudesta.

Kun aloin kirjoittaa tätä merkintää, minulla oli mielessäni ikäänkuin jonkinlainen asia jota halusin sanoa ja vieläpä joku rakenne, jossa sen asian saisin sanotuksi. Tämmönen tästä sitten kuitenkin tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti