tiistai 12. huhtikuuta 2011

12. päivä: A book you used to love but don’t anymore

Koska tässä ei nyt vielä ihan hirmuisen monta vuotta ole plakkarissa, en ole ehtinyt vielä useita kertoja muuttaa mieltäni kirjoista (aion kyllä, älkää siis huoliko). Joudun siis vastaamaan taas varmaan jollain lapsuus- tai nuoruusaikain suosikilla. Muistaakseni toisaalla tämän saman haasteen piirissä ovat jo aiemmin esille nousseet David Eddingsin fantsukirjat, joten suuntaanpa sinne siis minäkin.

Osapuilleen 11-vuotiaana minä suorastaan rakastin Belgarionin ja Mallorean taruja ja luin ne varmaan useampaan kertaan vuoden tai parin sisään (aikajana on minulle vähän epäselvä, mutta Wikipedian mukaan Mallorean tarun viimeiset suomennokset tulivat 1995, jolloin olin 12, ja muistan lukeneeni ne aikalailla tuoreeltaan). Yrittelin muistaakseni näiden jälkeen vielä lukea jotain Eddingsin muita virityksiä, mutta kiinnostus fantasiaan taisi lopahtaa viimeistään samoihin aikoihin kun löysin punk-musiikin ja keskikaljan, ja vaikka sittemmin olenkin lukenut esimerkiksi Potterit, en usko, että jaksaisin enää Eddingsin teelmistä kiinnostua. (Kaljasta ja punk-musiikista olen sen sijaan hieman kiinnostunut edelleen.)

Kuvituksena täältä lainaamani kartta Belgarionin tarusta. Yritin tuota syynäillä ja huomasin, etten kyllä muista noista tarinoista enää juuri yhtikäs mitään. Onkohan fantsukarttojen piirtely enää nykyään yhtään suosittua? Ei kai, kaikki varhaisnuorislaiset vaan piirtää jotain mangaa.

9 kommenttia:

  1. =)

    Sitten kun tulet näihin ikiin, niin unohtuu se punk-musiikki ja keskikaljakin.

    Eddings taitaa olla aika unohdettu juttu nykynuorilla. Itse luin ensin eddingsit ja sitten potterit ja mun kiintiö tuli täyteen juurikin eddingseistä. Ei enää potter iskenyt, mutta olinkin jo aika roimasti ohittanut fantasiaiän. Piti tosin tutustua siihen, mitä oppilaat lukevat.

    VastaaPoista
  2. Mari A. kiitos kommentista. Ja voi kyllä olla että niin käy; olen jo ollut huomaavinani itsessäni epäilyttävää kiinnostusta punaviiniä ja balettia kohtaan :D

    Luulen kanssa, että Eddingsit ja vastaavat (Dragonlance?) on vähän mennyttä kauraa, eikä näissä Pottereissa ja Twilighteissa taida olla mitään nörttimäisiä karttoja painettuna esilehdille.

    VastaaPoista
  3. Vitsi että Eddings oli hyvä sillon ala- ja yläasteen vaihteen tietämillä! Paitsi Mallorean tarun alku, jossa (Bel)Garion ja se nainen, jonka nimeä en muista, oli pelkästään romanttisia varmaan yhden kokonaisen kirjan ajan. Ja Dragonlance ja mikähän se oli se, missä oli musta haltia Drizzt Do'Urden (sp?) pääosassa.

    Ja Eddingsille kyllä pisteet voiton maksimoinnista, kun kirjoitti vielä ne Polgara- ja Belgarath-prequelit, joissa ei tarvinnut edes keksiä uusia juonia, kun ne oli jo selostettu aiemmissa sarjoissa vähintäänkin kursorisesti.

    VastaaPoista
  4. Tuomas, no vähänkö kyllä oli! Tosin kuten sanottu, en enää oikein muista, mitä niissä tapahtui, jotain epämääräisiä muistikuvia on Garionin ja sen naisen (CeNedra?) romantillisuuksista, eivät paljon kiinnostaneet silloin(kaan) edes. Dragonlancejakin luin, mutta niistä varsinkin olen unohtanut ihan kaiken.

    Varmaan kyllä herra Eddings nauraa matkalla pankkiin.

    VastaaPoista
  5. Hi! I could have sworn I've been to this site before but after looking at many of the articles I realized it's new to me.
    Anyways, I'm definitely delighted I stumbled upon it and I'll be bookmarking it and
    checking back frequently!

    Check out my page studio100.Info

    VastaaPoista
  6. What's up Dear, are you in fact visiting this site daily, if so afterward you will absolutely get fastidious knowledge.

    Here is my web page - free person search

    VastaaPoista
  7. Awesome article.

    Stop by my web-site my space

    VastaaPoista
  8. Hi there Deаr, arе уou actually visiting thiѕ web site regulaгly, if so then you wіll absοlutely gеt nicе expеriеnce.


    My webρage: rhinoplаstу top ѕurgeon ()

    VastaaPoista
  9. hello there and thank you for your information –
    I have definitely picked up something new from
    right here. I did however expertise some technical points using this site,
    since I experienced to reload the site a lot of times previous to
    I could get it to load correctly. I had been wondering if
    your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish
    loading instances times will very frequently affect your placement in google
    and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I'm adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon.

    Also visit my web-site - Jackpot 6000 free

    VastaaPoista