maanantai 18. huhtikuuta 2011

18. päivä: A book that disappointed you

Vihdoinkin helppo kysymys! Keksin tietenkin tähän useammankin, mutta nyt kerrankin en jaarittele vaan valitsen yhden, viime vuoden selkeimmän pettymyksen.

Kirja, joka aiheutti pettymyksen, on Enrique Morielin Ajattoman kaupungin varjot (kirjoitinkin siitä lyhyesti täällä). Lainasin sen viime kesänä kirjastosta, koska aihe (historiallinen Barcelona, vampyyri, jännäri) vaikutti oikein sopivalta leppoisaksi kesämökkilukemiseksi. Barcelona on lempikaupunkini (asuinkin siellä kerran vuoden päivät), perinteisesti olen tykännyt vampyyrijutuista ja jännärit nyt ovat usein kelvollista aivot narikkaan -lukemista. Ikävä kyllä tämä kyseinen teelmä ei vaan täyttänyt edes vaatimattomimpia toiveitani viihdyttävyydestä. Koko kirja on suoraansanoen uskomattoman surkea esitys: juoni on sekava ja kömpelö, henkilöhahmoilla ei ole ominaisuuksia (paitsi naisella ulkonäkö ja pääpahiksella pahuus) ja heidän tekemisensä huonosti motivoituja, loppu ei ole tippaakaan yllättävä ja muutenkin tunne kirjan loputtua kertakaikkisen plaah. Ainoa siedettävä puoli on kirjan verrattain sujuva historiallisen Barcelonan kuvailu, joten ehkä herra Morielin pitäisi kirjoittaa matkaoppaita eikä romaaneja.

Kuriositeettina mainittakoon, että myös seuraavat potentiaaliset pettymykset sijoittuvat Barcelonaan. Carlos Ruiz Zafonin kirjoja on paljon kehuttu ja koska nekin sijoittuvat lempparikaupunkiini, kahlasin sisukkaasti läpi sekä La sombra del vienton (Tuulen varjo) että Angel's Gamen (Enkelipeli), enkä vaan oikein saanut niistä mitään irti. Pitänee yrittää muistaa, että vaikka tyyppi saisikin aikaan jotain uutta, en ota sitä luettavakseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti