tiistai 19. huhtikuuta 2011

19. päivä: Favourite book turned into a movie

Alkaa tuntua, ettei tämä ikinä lopu, iskee haasteväsymys ja ärsyttää, ettei tähän päälle meinaa löytyä aikaa kirjoittaa ihan niistä kirjoista, joita olen lukenut (joita ei tosin onneksi ole monta, sillä haastekiireen lisäksi tässä on ollut ihan koulu- ja työkiirettäkin).

Tätä päivän kysymystä lähdin pohtimaan kahtaalta: valitsenko mielestäni parhaan kirjan, josta on tehty elokuva, vaikka sitten kehnokin elokuva. Vai sittenkin parhaan filmatisoinnin ei ehkä aivan parhaasta, mutta kuitenkin hyvästä kirjasta? Tehtävänanto vastaa ehkä enemmän ensimmäistä, jälkimmäinen olisi hiukan mielekkäämpi.

Vaikka elokuvasivistykseni ei ole mitenkään verrattoman laaja, löytyy nopealla vilkaisulla hyllystämme useita kirjoja, joista on a) tehty elokuva, jonka b) minäkin olen nähnyt. Lisäksi toki on olemassa
kirjoja, joista tehdyn elokuvan olen nähnyt, mutta kirjaa en ole lukenut (esim. Kummisetä-trilogia, Uhrilampaat), kirjoja, jotka olen lukenut, mutta elokuvaa en ole nähnyt (esim. Larssonin Millennium-trilogia) tai kirjoja, joista tiedän tehdyn elokuvan, mutten ole tutustunut kumpaankaan (esim. lukemista odottava Slumdog Millionaire). Mutta pysytelläänpä nyt tuossa ihka ensimmäisessä kategoriassa.

Vastaan, taas, Trainspotting. Ihan vaan siksi, että olen sekä lukenut kirjan että nähnyt elokuvan useamman kerran ja pitänyt niistä. Koska kirjasta kirjoitin jo vähän aiemmin, pulisen nyt vähän tuosta elokuvasta. Luin siis tosiaan tässäkin tapauksessa kirjan ensin, ja ensimmäisellä katsomiskerralla en ihan hirveästi pitänyt elokuvasta (siinä yhdistellään muutamia kirjan henkilöitä ja tapahtumia, kuten nyt filmatisoinneissa yleensäkin). Myöhemmin kyllä innostuin elokuvastakin: sen alkukohtaus on mieleenpainuva, suorastaan nerokas, elokuvassa soi hyvä musiikki, roolitus on toimiva (rakastan etenkin Ewan McGregoria ja Robert Carlylea) ja kokonaisuus muutenkin pelaa. Lisäpisteitä skottiaksentista.

Bubbling under: Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (Johnny Depp! Benicio Del Toro!), Ilmestyskirja. Nyt (perustuu tähän vastikään lukemaani klassikkoon). Jos olisin saanut luetuksi Draculan, voisin vastata myös Coppolan filmillä Bram Stokerin Dracula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti