torstai 21. huhtikuuta 2011

21. päivä: Favourite book from your childhood

Tämän haasteen parissa pusatessani olen jo aiemminkin viittaillut lapsuuden (tai ainakin lastenkirjallisuuden) suosikkeihin, joten siinä mielessä tässä tulee nyt kyllä toistoa. Lisäksi lapsuus on vähintäänkin venyvä käsite, ja jos on ollut kovin lukevainen lapsi (kuten esim. allekirjoittanut), eri ikäkausien suosikit ulottuvat Puppe-kirjoista fantasiaromaaneihin. En (tietenkään) osaa valita ihan ehdotonta lapsuuden suosikkikirjaa, joten luettelen muutamia melko korkealle kipuavia vaihtoehtoja.

Suuri tonttukirja. Tädilläni oli tämä hyllyssä ja tätä oli lapsena ihana lukea: kuvat olivat mahtavia, etenkin pelottavista peikoista! Selailin tätä kerran töissä ja mietin, että pitäisi ehkä ostaa omaankin hyllyyn, vaikka nostalgian vuoksi jos ei muuten. Hinta on uusimmalla painoksella tietenkin kauhea, joten voi olla, että tämä jää puodin hyllyyn.


Ronja Ryövärintyttärestä kirjoitinkin jo aiemmin. Liittyy samaan tätiin kuin Tonttukirjakin (tämä ei ole itsestäänselvää, minulla on nimittäin kahdeksan tätiä ja muutamia tätipuolia siihen päälle) ja, kuten sanottua, luin jossain vaiheessa kirjaa uudestaan ja uudestaan. Jossain määrin sama koskee myös muita Lindgrenin kirjoja (etenkin Veljeni Leijonamieltä ja Melukylä-sarjaa), mutten ikinä ihan niin paljon pitänyt niistä kuin Ronjasta.


Minuun vetosivat lapsena myös Mauri Kunnaksen kirjat. Suurin suosikkini oli ehkä Kaikkien aikojen avaruuskirja, joka ilmestyi jokseenkin niihin aikoihin kun opin lukemaan. Lainasin sen epäkäytännöllisestä koostaan huolimatta monta kertaa kirjastosta, ja luultavasti sen ansiosta opin ulkoa aurinkokuntamme planeetat (enkä ikinä oppinut käsittämään, miten joku ei voi muistaa niitä).

Näiden lisäksi minulla, kuten käsittääkseni kovin monilla muillakin lapsilla, oli eri aikoina erilaisia kiinnostuksen kohteita (joksi noita omituisia monomanian jaksoja ehkä voi kutsua), joten suosikkikirjojani olivat, vähän ajankohdasta riippuen, myös dinosauruksia, arkeologiaa, antiikin Kreikkaa tai valtameriä käsittelevät kirjat. Muistan pitäneeni ihan kamalasti myös sellaisesta kirjasta, jossa kerrottiin erilaisia kesään liittyviä seikkoja ja annettiin erilaisia vinkkejä ja ohjeita (esim. kuinka tehdä limonadia itse, mistä salamat tulevat, kuka oli Carl von Linné), sen pääosassa oli tyttö, enkä muista kirjasta juuri muuta, en edes nimeä. Mutta se oli minusta n. 10-vuotiaana (?) tosi hyvä kirja.

5 kommenttia:

  1. Oi, päivityksestäsi tuli muuten mieleen mainio Sudenpentujen käsikirja, joka minulla oli aikanaan jatkuvasti kirjastosta lainassa! Miten olinkaan voinut unohtaa sen??

    VastaaPoista
  2. Sara, heh, Sudenpentujen käsikirja kuului myös minun suosikkeihini, taisin sen saada jopa omaksi. Muita lemppareita olivat Salapoliisin käsikirja ja tietenkin legendaarinen Noidan käsikirja. Josta tuli mieleen, että myös Pikku Vampyyri -kirjat unohtuivat mainita! Kuten sanottu, yhteen keskimittaiseen lapsuuteen mahtuu aika paljon lempikirjoja :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin oli ehkä tuo sama kesävinkkikirja, jos se on sellainen, jossa kerrotaan myös, miten voi tehdä mustetta. Katson tänään vanhempieni luona, jos se löytyisi. Sen nimi oli varmaankin Jonkun kesäpuuhat, paitsi että ei Jonkun vaan sen päähenkilön.

    VastaaPoista
  4. Tuomas, sen on pakko olla sama kirja, koska minulla on jotain hämäriä muistikuvia tuosta musteentekemisohjeistuksesta. Ja luulen, että nimikin oli jotain tuonsuuntaista. Kerro sit kun saat selville!

    VastaaPoista
  5. Unohtui tietenkin katsoa se kirjan nimi! Voi voi.

    VastaaPoista